GRANICA MORA POSTOJATI: Ovakve fotografije NIKAKO ne objavljujte na društvenim mrežama!
Foto: Pixabay

pripazite

GRANICA MORA POSTOJATI: Ovakve fotografije NIKAKO ne objavljujte na društvenim mrežama!

Važno je da pazite što o sebi objavljujete na društvenim mrežama

Objavljeno:

Objavljivanje određenih vrsta fotografija na društvenim mrežama nije uvek dobra ideja. Određene fotografije mogu vam ugroziti posao, vezu ili vaše privatne podatke.

Stoga je važno da pazite što o sebi objavljujete na društvenim mrežama, a mi vam donosimo 10 vrsta fotografija koje nikada ne biste trebali objaviti

1. Avionske karte

Ako objavljujete podatke s avionske karte, to vas može dovesti u opasnost, javlja Insider. Do opasnosti dolazi zbog podataka koji su dostupni na boarding passu. Primera radi, neke firme na boarding pass stavljaju kodove s informacijama o vašim letovima i slično. Insider javlja kako hakeri preko tih informacija mogu doći do vaših podataka pomoću kojih mogu pristupiti miljama koje ste zaradili, vašem broju telefona, datumu rođenja ili čak podacima iz putovnice. Prema broju za booking, može se saznati i kada krećete na put te kada se vraćate.

Avionska karta
Avionska karta foto: Profimedia

2. Novac

Objavljivanje fotografija na kojima se vide podaci o plati, kao i fotografiranje kartica, jednostavno nije dobra ideja.

Novac
Novac foto: Shuterstock

3. Dobitni listić na lotu

Ako ste toliki srećniik da dobijete na lotu, sačuvajte to za sebe.

Loto listić
Loto listić foto: Filip Plavčić

4. Mejlovi s posla

Brojni ljudi objavljuju fotografije s radnog mesta, ali pritom ne paze na povjerljive dokumente. Ako vaša firma npr., šalje mejl u kom vas obaveštava da radi na novom proizvodu, nemojte proširiti tu informaciju na društvenim mrežama. Osim toga, ako se bavite podacima drugih osoba, pazite da se na vašim fotkama s radnog mesta ne nađu nečiji OIB ili adresa.

Mejlovi
Mejlovi foto: Pixabay

5. Lična karta ili pasoš

Objavljivanje bilo kojih ličnih dokumenata na društvenim mrežama jednostavno nije dobra ideja. I dok vam se možda čini, ako ste dobili dete, da je zanimljivo na društvenim mrežama podijeliti njegov rodni list ili paso, time samo ugrožavate njegove podatke i identitet. Rodni list je osnovni dokument na temelju kojeg osoba dobija sve ostale dokumente i sigurno ne želite da svi vaši pratioci znaju sve podatke s njega. Nikada ne znate u čije ruke može dospeti i kako će se ta osoba njima okoristiti.

foto: Profimedia

6. Fotografije dece

Uvek dva puta razmislite prije nego što objavite fotografije svoje ili tuđe djece na društvenim mrežama. Zabeleženi su slučajevi u kojima su dečije fotografije downloadane i korištene u kriminalne svrhe.

Deca
Deca foto: Beta

7. Pijane fotografije

Ok, zabava je bila odlična, malo ste i popili i odlučili opaliti nekoliko selfija s ekipom. Do problema verovatno neće doći ako imate par takvih fotografija, jer za pretpostaviti je da svi povremeno izađemo i zabavimo se, pa i vaš potencijalni poslodavac. No ono što se poslodavcu sigurno neće svideti jeste pun profil takvih fotografija.

Pijanstvo
Pijanstvo foto: Profimedia

8. Političke karikature

U sve napetijoj političkoj klimi širom svijeta, dolazi i do sve više objava političkih vijesti, pa i karikatura. Ovakve objave mogu dovesti do dugačkih rasprava na društvenim mrežama ako su među vašim prijateljima osobe koje se ne slažu s vama pa biste mogli ostati bez nekih prijatelja, kako u svetu društvenih medija, tako i u stvarnom svetu.

Politička karikatura
Politička karikatura foto: Printscreen Twitter/paul1kirby/

9. Važne objave drugih ljudi

Ako vam sestra ili najbolja prijateljica objavi da je trudna ili da se verila, nije na vama da prvi to napišete na svojim društvenim mrežama i objavite svetu kako ste jako srećni zbog nje. Pričekajte da ona prva odluči tu informaciju podeliti s drugima pa svoju objavu ostavite za tada, inače ćete joj ukrasti trenutak.

Prijateljstvo
Prijateljstvo foto: pixabay.com

10. Tuđe fotografije

Ako na svojim društvenim mrežama objavljujete tuđe fotografije time kršite uslove korišćenja Facebooka. Naime, Facebookovi uslovi korišćenja kažu da osoba koja pristaje koristiti Facebook neće koristiti tuđe intelektualno vlasništvo. Dodaju i kako bi vam mogli ugasiti profil ako to budete često radili.

Devojka
Devojka foto: Imgur

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.