PSI NAS ZAISTA VOLE! Evo koje sve rase pasa osećaju neizmernu TUGU kada je vlasnik nesrećan!
Foto: Shutterstock

čovekov prijatelj

PSI NAS ZAISTA VOLE! Evo koje sve rase pasa osećaju neizmernu TUGU kada je vlasnik nesrećan!

I ljubimci mogu da osete tugu

Objavljeno: 22:04h

Vlasnici pasa tvrde da njihovi ljubimci mogu da osete njihovu tugu, a sada su isto utvrdili i naučnici sa Džon Hopkins univerziteta. Ne samo da pas oseća kad je vlasnik uznemiren, nego će i uraditi sve što je u njegovoj moći da ga uteši.

U istraživanju objavljenom u magazinu "Učenje i ponašanje" učestvovala su 34 psa više rasa, uključujući zlatnog retrivera, labradora, mopsa. Pse i vlasnike su delila providna vrata, pa su ljubimci mogli da vide i čuju svoje hranitelje dok pevaju, ispuštaju nejasne zvukove i plaču.

Dirljivo, psi čiji su vlasnici plakali hrlili su ka svojim hraniteljima i otvarali vrata ne bi li došli do njih, i to tri puta brže od pasa čiji su vlasnici ispuštali nejasan ton. Takođe, psi koji su potrčali da uteše svoje rasplakane vlasnike imali su niži nivo stresa, što ukazuje da im pomoć osobi koja brine o njima pričinjava zadovoljstvo.

Najviše stresa zabeleženo je kod pasa koji nisu ni probali da dođu do vlasnika. Ali, kako kažu istraživači, razlog za ukočenost nije manjak brige, već činjenica da psi nisu znali kako da pomognu.

Bonus video

PENJI IH GORE, SPUŠTAJ IH DOLE! Kuce se plaše pokretnih stepenica, pa onda mora ovako (VIDEO)!

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.