Parkiranje auta na JAKOM SUNCU može dovesti i do SMRTI!
Foto: Profimedia

OPASNO PO ŽIVOT!

Parkiranje auta na JAKOM SUNCU može dovesti i do SMRTI!

Ne pravite ove FATALNE greške

Objavljeno:

Nažalost, vesti da je neko dete ili kućni ljubimac preminuli zbog prevelike vrućine u automobilima nisu retke tokom letnjih meseci.

Naučnici iz Arizone su eksperimentalno dokazali da se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena provedenih na suncu, a dokazano je i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti i do 40 stepeni posle samo sat vremena, što može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici sa Državnog univerziteta Arizone. Oni su ispitivali koliko brzo se mogu zagrejati vozila pri spoljašnjim temperaturama između 36 i 41 stepeni, koje su veoma česte leti u našem podneblju.

Koristili su šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i sklanjali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila izuzetno brzo zagrevaju, a nakon sama 60 minuta zabeležena je temperatura iznad 47 stepeni u svim automobilima.

U hladu je prosečna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata porasla na nivo automobila koju su na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. Na volanima automobila na suncu je izmerena temperatura od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolna tabla je "stigla" do neverovatnih 69 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da čak i parkiranje vozila u hladu može biti smrtonosno za malo dete. Disanje u automobilu stvara dodatni efekat zbog veće vlažnosti vazduha, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem.

Naglašeno je da ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, ističući da neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posledice po mozak i druge organe.

Ako ipak ne možete da izbegnete parkiranje na suncu, evo saveta kako da sprečite da se vazduh unutar vozila zagreje previše.

1. Ako planirate da auto ostavite na suncu duže od deset minuta, obavezno koristite štitnike od sunca i na prednjem i na zadnjem staklu.

2. Držite prozore neznatno otvorenim. Na taj način će vreo vazduh iz kabine moći da se meša sa hladnijim spoljašnjim.

3. Kupite mali ventilator sa solarnim napajanjem i uključite ga kad se parkirate. Ako ste ga u toku vožnje držali na suncu, baterija bi trebala da izdrži dok ste parkirani.

A evo i jednog saveta kako što brže ohladiti vreo auto, pre startovanja klima uređaja. Brzo otvarajte i skoro zatvarajte vrata šest do osam puta. Na taj način ćete izbaciti vreo, a ubaciti hladniji vazduh.

Nakon polaska obavezno podesite klimu da uvlači spoljašnji vazduh i otvorite malo sve prozore kako bi "novi" vazduh isterao vreli. Nakon nekoliko minuta zatvorite prozore i uživajte u umerenom radu klima uređaja.

Naglašavamo "umerenom" jer i isuviše ohlađena kabina može biti pogubna po putnike, a pogotovo decu. Ako imate automatsku klimu, podesite je na najviše 10 stepeni nižoj temperaturi od spoljašnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.