ZNAKOVI DA ĆE VAŠE DETE BITI PSIHOPATA U BUDUĆNOSTI: Ako uočite ovo poslednje, odmah ga vodite PSIHOLOGU!
Foto: Pixabay

PAŽNJA

ZNAKOVI DA ĆE VAŠE DETE BITI PSIHOPATA U BUDUĆNOSTI: Ako uočite ovo poslednje, odmah ga vodite PSIHOLOGU!

Bright Side je pronašao neke ključne osobine dece sa psihopatskim osobinama

Objavljeno: 20:28h

Postoje neki znakovi u ranom detinjstvu koji vam mogu pokazati da li će dete biti psihopata u budućnosti.

Bright Side je pronašao neke ključne osobine dece sa psihopatskim osobinama.

Mnoge serijske ubice ponašale su se ovako u ranoj dečijoj dobi, ali nažalosti, niko to nije primetio na vreme.

Počećemo sa Mekdonaldovom trijadom (zvana i kao trijada sociopatije i ubilačka trijada). Radi se o tri znaka ponašanja deteta koja upućuju (sa velikom verovatnoćom) da će ta deca u budućnosti biti sklona činjenju veoma nasilnih zločina.

Trijadu je stvorio J.M. Mekdonald, američki psihijatar koji je analizirao ponašanje oko 100 kriminalaca.

1. OKRUNOST PREMA ŽIVOTINJAMA

Okrutnost prema životinjama jedan je od najočitijih znakova psihopatskog poremećaja kod deteta. Ako detetu objasnite da nije u redu da mačku vuče za rep ili psa za remen i to dete razume i ne ponovi to u budućnosti, onda nemate razloga za brigu. Ali, kad deca nasilno zlostavljaju životinje ili ih čak ubijaju, onda je vreme da preuzmete akcije.

To je način na koji buduće serijske ubice izražavaju svoj bes pomoću apsolutno nemoćnih životinja.

Obratite pažnju na dečije ponašanje
Obratite pažnju na dečije ponašanje foto: Profimedia

Štaviše, oni često svoje žrtve ubijaju na isti ili sličan način kao što štete životinjama.

Veza između zlostavljanja životinja i psihopatije je tako očigledna da je FBI u SAD-u čak i počeo da beleži slučajeve zlostavljanja životinja u svojim godišnjim kaznenim prijavama.

Pogledajte donju fotografiju. Ovo je Džefri Dahmer, američki serijski ubica koji je dobio 15 životnih kazni. Primetite kako on drži mače.

Džefri Dahmer
Džefri Dahmer foto: Printscreen/Youtube

2. PIROMANIJA ILI LJUBAV PREMA PALJENJU VATRE

Piromanija ili ljubav prema paljenju vatre je drugi znak. Ovo je još jedan od načina iskazivanja besa i prkosa.

3. NOĆNO MOKRENJE

Naravno, ne postoji 100% garancija da je dete staro 6 godina ili oni stariji koji mokre u krevetu tokom sna budući psihopata.

Međutim, ovaj poremećaj često uzrokuje piromaniju, zlostavljanja životinja i druge stvari, jer je ovo stanje ponižavajuće za dete, te se oni ljute i lako uvrede.

Ako roditelji ne reaguju na činjenicu da dete ima ovaj problem i još ako ih dečiji prijatelji ismejavaju, onda bi to mogao biti veliki problem za dete kad poraste.

Naprimer, Andrei Chikatilo je patio od enureze (noćnog mokrenja) i bio je najstrašniji manijak Sovjetskog Saveza.

Psiholozi spominju mnogo drugih znakova osim Mekdonaldove trijade.

Vredi obratiti pažnju i na ove znakove, jer ponekad postoji dosta tanka linija između onoga što je normalno i što je abnormalno ponašanje.

4. KRŠENJE PRAVILA

Verujemo kako ne postoji neko ko barem nekada nije prekršio neko pravilo. Međutim, deca sa psihopatskim osobinama kršenje pravila shvataju veoma različito, oni iz toga dobijaju radost i adrenalin.

Joanne Rowling je to dobro opisala u "Harry Potteru" u poglavljima o Voldemortovom detinjstvu.

Ako se sećate, profesor Dumbledore je pronašao ukradene igračke u ladici. Igračke su pripadale drugoj deci. Tamnom Gospodaru im nisu ni trebale - samo je uživao gledati kako netko gubi nešto važno za njih.

5. LAGANJE BEZ ŽALJENJA

Ako dete laže jer se boji kažnjavanja, onda trebati razumjeti zašto ne želi reći istinu. Međutim, ako dete laže bez kajanja i sa veoma uverljivim izrazom lica - to treba biti razlog za zabrinutost.

Druga važna stvar: kada dete koje ima psihopatske osobine ulovite kako laže, oni se počinju ljutiti, nekada čak histerijski i to je oblik manipulacije. Ali nije zato što je njihova krivnja, već zato što je njihova laž bila otkrivena.

Naravno, možda ovo dijete nije psihopat, ali to bi mogao biti dobar razlog da ipak posetite psihologa.

6. NASILNIČKO PONAŠANJE

Naravno, nije svaki nasilnik budući manijak. Ljudi mogu postati nasilnici zbog mnogih razloga: možda bi hteli pažnju, moć, možda bi hteli izgledati kao njihov nasilni roditelji, njihovi idoli i tako dalje. Međutim, postoji jedan razlog koji vam može pomoći otkriti nasilnika s psihopatskim crtama: ponovo, oni žele poniziti druge ljude jednostavno zato što uživaju.

Prema Heather Irvin, viši psiholog u R.E.A.D. klinika, prva godina detetovog života najvažnija je u određivanju budućnosti njegovog psihološkog zdravlja.

Obratite pažnju na dečije ponašanje
Obratite pažnju na dečije ponašanje foto: Pixabay

"Psihopate se ne pojavljuju tek tako. Vi samo trebate pogledati njihove rane godine, na ono što se događa s tim decom kad su upravo rođeni. Na primer, ako su plakali tokom prvih 6 meseci, a niko nije brinuo za njih, niko ih nije hranio kad su gladni, niko im nije pomogao, a mozak je to zapamtio i shvatio da osećaji nisu važni. Druge strukture mozga se počinju formirati na temelju ovog koncepta."

Povrh toga, postoji čudna činjenica: ako je dete odraslo dobrom okruženju, ali nakon 5 godina života bilo je neko nasilje u životu, šanse da postanu psihopati znatno su niže jer je njihova svest imala dovoljno vremena za oblikovanje.

To znači da roditelji imaju veliku odgovornost ne samo za zdravlje deteta, već i za način na koji dete vidi svet. A ako ovo dete ima odstupanja, uvek je bolje konsultovati stručnjaka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.