Gotovo neodoljivi: Ćelavi muškarci imaju dve velike prednosti u životu
Foto: EPA / Will Oliver

gubitak kose

Gotovo neodoljivi: Ćelavi muškarci imaju dve velike prednosti u životu

Činjenica da je ćelavljenje veoma rasprostranjeno zapravo ukazuje da je ono korisno

Objavljeno:

Iako mnogi muškarci pate zbog ćelavosti, ona nije uvek loša stvar.

Ćelavost izaziva razlaganje proizvoda testosterona, dihidrotestosterona.

On ima važnu ulogu u razvijanju muških genitalija tokom trudnoće, ali kod odraslih osoba dovodi do skupljanja folikula kose, tačnije - ćelavosti. S obzirom na to da je u pitanju proizvod testosterona, mnogi bi pomislili da više testosterona znači i veće količine dihidrotestosterona i još više stanjenih dlaka, ali stvari su nešto drugačije. Ono što gole glave razdvaja od onih sa gustom kosom jeste osetljivost folikula kose, a to se nasleđuje od majke. Ipak, da je gubljenje kose loše po nas, evolucija bi se sigurno postarala da postane stvar prošlosti. Činjenica da je ćelavljenje veoma rasprostranjeno zapravo ukazuje da je ono korisno.

Ali kako? I zašto se češće dešava muškarcima?

- Generalno, kada muškarci imaju nešto što devojke nemaju, ta karakteristika uglavnom ukazuje na nešto - tvrdi psiholog sa Beri Univerziteta Frenk Muskarela.

Drugim rečima, muško teme bez kose može da predstavlja ljudski ekvivalent šarenog repa kod paunova i zbog toga ih čini privlačnijim devojkama. Ipak, ranije studije pokazale su da ćelavi muškarci nisu seksi devojkama, ali razlog za ovo mogao bi da leži u činjenici da su muškarci bez kose uglavnom stari, a devojke n a starost ne gledaju kao na nešto seksi.

- Znamo da devojke privlače muškarci koji poseduju visok status. Ćelavost možda nije seksi devojkama, ali ona može da rezultira drugom vrsto privlačnosti- tvrdi Maskarela.

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, on je rešio da sprovede istraživanje u ime onih koji nemaju toliko sreće sa frizurom. On je odabrao 101 muškog i ženskog studenta psihologije i od njih zatražio da procene mušku atraktivnost i ličnost muškaraca koji su na jednom setu fotografija imali kosu, a na drugom ne. Dok ćelavi i muškarci koji gube kosu nisu procenjeni kao fizički atraktivni, u jednoj kategoriji imali su znatno više ocene. Subjekti istraživanja ocenili su ih kao inteligentnije, uticajnije, pametnije, mudrije i iskrenije. U pitanju su odlike koje kolektivno poznajemo kao društvena zrelost. Maskarela tvrdi da je ćelavost evoluirala kao signal višeg društvenog statusa - nečega što je za žene gotovo neodoljivo.

Ali to nije sve. Ćelavost nas možda štiti i od opasne bolesti. Niski nivoi vitamina D - koji telo proizvodi samo kada je izloženo sunčevoj svetlosti, povećavaju rizik za dobijanje raka prostate. A kao što znamo, ćelavi ljudi "upijaju" znatno više sunčevih zraka na određenim mestima. Da li je ćelavost evoluirala i kako bi pomogla muškarcima da generišu više vitamina D? Peter Kabaj sa Istvan univerziteta smatra da jeste jer to objašnjava i zašto devojke ne gube kose – nemaju prostatu. Zaključak, golo teme može da pomogne muškarcima da dođu do devojke, ali i ih sačuva od opasne bolesti i sve to u isto vreme.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/infopult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.