Svi to radimo, a POGREŠNO JE! Posle ovoga, više NIKADA nećete staviti PASTU ZA ZUBE NA BUBULJICU!
Foto: Profimedia

više štete nego koristi

Svi to radimo, a POGREŠNO JE! Posle ovoga, više NIKADA nećete staviti PASTU ZA ZUBE NA BUBULJICU!

„Pasta za zube korišćena je kao kućni lek za lečenje bubuljica, jer su mnoge zubne paste sadržavale sastojak zvan triklosan"

Objavljeno:

Mnoge od nas se još uvek kunu u pastu za zube kao delotvorno sredstvo u borbi protiv bubuljica. Ipak, ne možemo a da se ne zapitamo, da li je to stvarno najbolje rešenje u borbi protiv akni?

„Pasta za zube korišćena je kao kućni lek za lečenje bubuljica, jer su mnoge zubne paste sadržavale sastojak zvan triklosan – antimikrobno sredstvo koje je pomagalo u uništavanju bakterija koje uzrokuju akne“, objašnjava dr Džošua Zejčner.

Međutim, naglašavamo „sadržavale su“. Naime, triklosan je kontroverzni sastojak – povezivali su ga s hormonskim poremećajima u više istraživanja, što je rezultiralo sledećim – većina današnjih zubnih pasti više ne sadrži triklosan.

Većina današnjih zubnih pasti više ne sadrži triklosan, sastojak koji je ranije uništavao bubuljice
Većina današnjih zubnih pasti više ne sadrži triklosan, sastojak koji je ranije uništavao bubuljice foto: Pixabay

Međutim, pasta za zube još uvek može da pomogne u borbi protiv bubuljica, kaže dr Zejčner, jer većina formula sadrži sredstva koja isušuju – poput sode bikarbone i alkohola. „Pasta za zube može imati efekt sušenja na bubuljici pa je zaista može smanjiti“, dodaje. Zvuči obećavajuće!

Ali, postoji jedna caka: koncentracije koje su dobre za zube „pregrube“ su za lice - jer pasta tada može isušiti, a zatim i nadraži kožu. To bi zatim moglo da izazove neprijatnu lančanu reakciju. „Koža s aknama će reagovati na suvoću i iritaciju tako što proizvodi još više akni“, kaže dr Kenet Hov iz Dermatološke klinike Wexler. Dakle, ironija je u tome da ćete korišćenjem paste za zube možda „uništiti“ jednu bubuljicu, ali će ih se pojaviti još mnogo više.

Ako ste ipak očajni i pasta za zube vam je jedina opcija, pazite da koristite onu čija formula nema dodatne izbeljivače, zubne vodice ili boje -sve što može nadražiti kožu. BONUS VIDEO: BLIZANCIMA NIKAKO UDOVOLJITI! Preslatki su….ali nemogući!!!

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.