Da li bi BARBIKA bila tako glamurozna da se rodila na BALKANU? Ove fotografije pokazuju pravu istinu! (FOTO)
Foto: Profimedia

ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI, ILI IPAK NE?

Da li bi BARBIKA bila tako glamurozna da se rodila na BALKANU? Ove fotografije pokazuju pravu istinu! (FOTO)

Talentovana ruska fotografkinja Lara pokazala je kakko bi izgledao život popularne lutke da se rodila na našim prostorima

Objavljeno:

Od kada su se prvi put pojavili, pa sve do danas, Barbika i Ken su omiljene igračke mnogih devojčica. Oni su arhetipski prikaz maštarija o životu na visokoj nozi, u ružičastom karbioletu i sa zavidnom količinom šljokica. Takođe, njihovi tvorci su nastojali da ih razvijaju u korak s vremenom. Omiljene lutke pretvarale su se u veterinare, naučnike, rok zvezde. Putovali su čak i u svemir, a jedino još u postsocijalističkim zemljama nikad nisu bili. Ipak, fotografkinja Lara Vičazanina uspela je da razuveri sve.

Lara je talentovana Ruskinja koja se na svom Instagram profilu igra Barbikama. Ne, ne šalimo se. Lara savršeno ispunjava temeljnu funkciju Matelove lutke - pušta mašti na volju i od Barbike pravi Instagram zvezdu. Njen glavi cilj je da izvuče Barbi i Kena iz holivudskog glamura i provuče ih kroz vreme i prostor, dovede ih u različite društvene kontekste i situacije. Pritom pazi na svaki detalj - sama postavlja scene, dekoriše prostor, uređuje lutke,na kraju fotografiše i objavljuje na Instagramu. Za sebe kaže da joj je jako izazovno to što Barbika, logično, ima samo jedan izraz lica, a emociju može preneti jedino igrom boja i osvetljenja.

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

U jednoj od svojih serija fotografija odlučila je da smesti Barbiku i Kena na slovensko tlo. Odvela ju je prostorno daleko i kulturološku blizu - u Rusiju, ali lako možemo da zamislimo i da se sve događa ovde negde, na Balkanu. Smestila ju je u srednju ili nižu klasu. Njene fotografije mogu uistinu da vas nasmeju i zabave. Lara je oslikala period s kraja prošlog veka. Iskoristila je elemente zdravog humora i malo preterivanja, a u rezultate se možete uveriti sami.

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Pri postavljanju scene pazila je na apsolutno svaki detalj. Nameštaj je sasvim u skladu s onim koji još uvek možemo pronaći u ruralnim domaćinstvima širom Balkana, pa tako i Srbije. Posuđe, isto tako. Tu je i prepoznatljivi crveni lonac s belim tačkama, koji mnoge bake i dalje imaju.

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Na jednoj od fotografija, ljubavni par, između ostalog, doručkuje. Zapravo, Ken sve vreme samo doručkuje. Žene su te koje prostiru veš i peru suđe. Iz toga se jasno vidi namera autorke. Važno je samo naglasiti da je ovo istorija, a današnji balkanski Ken bi mogao barem nekad da se prihvati krpe i metle.

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

BONUS VIDEO: Intervju sa uličnim umetnicima iz Izraela Dede i Nican Minc

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.