IZBERITE UVEK NAJSLAĐE JAGODE! Ovi TRIKOVI će vam pomoći u kupovini!
Jagode su mnogima omiljeno voće, Foto: Beta

korisno

IZBERITE UVEK NAJSLAĐE JAGODE! Ovi TRIKOVI će vam pomoći u kupovini!

Na ovo treba da obratite pažnju...

Objavljeno:

Postoji približno 600 različitih vrsta jagoda koje se razlikuju po ukusu, veličini i teksturi.

Prepoznajemo ih po karakterističnoj crvenoj boji prošaranoj sitnim semenkama i zelenim listovima i čvrsto pričvršćenim peteljkama. Dobro su nam poznate i šumske jagode koje su značajno manjih dimenzija, ali su zato veoma mirisne i aromatične.

Birajte zrele plodove srednjih dimenzija

Prilikom odabira jagoda treba da se odlučite na zrele plodove koji su ukusom i teksturom na vrhuncu, a ujedno su najbogatije vitaminima, antioksidansima i enzimima. Takvi plodovi su čvrsti, sjajni, intenzivne crvene boje i s čvrsto pričvršćenom peteljkom. Najboljeg su ukusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.

Nutritivna vrednost jagoda

Jagode su veoma bogate antioksidansima. Odličan su izvor vitamina C, a sadrže i fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu. Ova biljna jedinjenja osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. Jagode sadrže voćne kiseline koje sprečavaju stvaranje i nakupljanje kancerogenih materija u želucu, a na taj način učestvuju u prevenciji karcinoma. Takođe, dobar su izvor vitamina C, kalijuma, kalcijuma, sadrže nešto gvožđa i vitamina E. Ne treba posebno napominjati da su vrlo siromašne kalorijama i zato predstavljaju idealnu namirnicu za osobe na redukcijskim dijetama i sve one koji žele uštediti na energiji i pritom telu osigurati vredne nutrijente.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.