DANAS JE BILJNI PETAK, A SRBI VERUJU U OVAJ OBIČAJ! Ako danas uberete ovu biljku, bićete bogati!
Pravoslavni vernici u nedelju obeležavaju Đurđevdan, veliki srpski praznik za koji je vezano mnogo narodnih običaja i verovanja, Foto: Shuterstock

NARODNA VEROVANJA

DANAS JE BILJNI PETAK, A SRBI VERUJU U OVAJ OBIČAJ! Ako danas uberete ovu biljku, bićete bogati!

U narodu se odavno veruje da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva

Objavljeno:

Pravoslavni vernici u nedelju obeležavaju Đurđevdan, veliki srpski praznik za koji je vezano mnogo narodnih običaja i verovanja. Sve počinje danas, petak pred Đurđevdan! Ovaj dan je poznat kao Biljni petak, i za vas ima važan zadatak!

Naberite što više cveća i biljaka! Ono danas ima veliku moć... ili, tako bar narod veruje.

U narodu se odavno veruje da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva. Zato mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari su naročito aktivni.

U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju da bude korišćena samo u posebnim slučajevima. Ona će se upotrebiti tek ako se stoka razboli, i tada će poslužiti kao lek.

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna. Iz istog razloga, u nekim krajevima Srbije se bere maslačak, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću.

U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Lepaisrecna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.