Trnu vam ruke i noge? Evo kada je to SIMPTOM NEKE BOLESTI!
Ako ste zdravi, utrnulost ne treba da vas brine, Foto: Profimedia

POSETITE LEKARA

Trnu vam ruke i noge? Evo kada je to SIMPTOM NEKE BOLESTI!

Trnci mogu nastati i usled povrede živca, tada traju duže i lečenje je dugotrajnije

Objavljeno: 12:59h

Utrnulost, obamrlost, "mrtva ruka", neosetljivost stopala...kako god ga nazvali, taj nam je osećaj svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge delovi su tela koji najčešće utrnu, posebno noću kada spavamo. Ali, zašto se to događa?

Taj čudan osećaj je zapravo sasvim normalna reakcija tela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate da promenite neudoban položaj.

- Pritisak izlaže živce stresu - rekla je nemačka neurološkinja Ketrin Han iz bolnice Čarit.

Ako ste zdravi, utrnulost ne treba da vas brine. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodala je. Ono takođe ima preventivnu ulogu, jer vas podseća da se vratite u udoban položaj.

- Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja - kaže Han.

Ukoliko osetite obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti udobniju poziciju. Ne treba da ih treste, povratak u normalan položaj biće sasvim dovoljan. Ako je živac odsečen tek privremeno, ne brinite. Osećaj u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta, kaže Han.

Ipak, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite lekarsku pomoć. Trebalo bi da odete kod doktora ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci. Tada bi se moglo raditi o simptomu neke bolesti.

Povrede živaca mogu uzrokovati pojavu trnaca

Stručnjacu kažu da trnci brzo prođu kada promenimo položaj tela, ustanemo, razgibamo se, odnosno kada krv procirkuliše telom pa tako i područjem koje je utrnulo. Ipak, ponekad nezgodan položaj tela nije uzrok pojave trnaca već povrede nekog živca u telu.

- Trnci mogu nastati i usled povrede živca, tada traju duže i lečenje je dugotrajnije. Povrede u području vrata ili bilo koji drugi uzrok pritiska na živce izazivaju trnjenje ruku, a povrede ili pritisak na živce u leđnom delu mogu izazvati slične simptome na nogama i stopalima. Trnjenje može nastati i usled loše cirkulacije i nedostatka krvi bilo kog uzroka.

BONUS VIDEO: EVO ZBOG ČEGA MUŠKARCI NE TREBAJU DA VEŽBAJU! Kraj klipa će vam sve objasniti!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.