Prvo vas hvali a onda VREĐA I PONIŽAVA? Ove stvari pokazuju da ste žrtva NARCISTIČKOG ZLOSTAVLJANJA!
"Narcisi" imaju nerealna očekivanja od partnera - ili je savršen ili pun mana, Foto: Profimedia

POSTOJI JEDNO REŠENJE

Prvo vas hvali a onda VREĐA I PONIŽAVA? Ove stvari pokazuju da ste žrtva NARCISTIČKOG ZLOSTAVLJANJA!

"Govorio mi je da sam ljubav njegovog života, a sada me tretira kao smeće"

Objavljeno:

Kako te osoba koja ti izjavljuje ljubav može zlostavljati, jedna je od komplikovanijih životnih situacija koju je teško shvatiti. Mnoge osobe se osećaju istraumirano i zbunjeno nakon ljubavne veze s narcisoidnim partnerima.

"Bili smo tako zaljubljeni. Govorio mi je da sam ljubav njegovog života, a sada me tretira kao 'smeće'. Varao me. Podcenjivao. Sramotio pred prijateljima. Kako ću moći da verujem bilo kome ako sam tako pogrešno procienila tu osobu?", samo su neka od pitanja koja sebi postavljaju osobe koje su bile "žrtve" narcističkog zlostavljanja. Dobre vesti su da su osobe koje imaju narcistički poremećaj ličnosti vrlo predvidive. One iznova ponavljaju iste obrasce ponašanja i važno je da naučiš koji su znakovi narcisoidnosti kako bi pažljivo pratila njihove poteze u svakoj fazi veze. Tada možeš odlučiti da li želiš da nastaviš vezu s narcisoidnom osobom.

Narcisoidne osobe imaju nizak nivo emocionalne empatije što znači da neće obraćati pažnju na reči koje upotrebljavaju ili kako se ponašaju prema svom partneru i kakav će uticaj i posledice to imati na njih. Narcisoidne osobe mogu imati intelektualnu empatiju, svesnost o tome da drugoj osobi nanosiš bol, ali one ne mare za tuđa osećanja jer ne misle ništa negativno o sebi. Takođe, važno je biti svestan da svi imamo mane i vrline i prihvatiti i ceniti osobu upravo zbog njenih dobrih kvaliteta. Pozitivna emocionalna povezanost s drugom osobom tokom svađe ili ljutnje je "obuzdavanje" reči i ponašanja koja će povrediti osobu.

"Narcisi" imaju nerealna očekivanja od partnera - ili je savršen ili pun mana. Postoje tri obrasca ponašanja koja ukazuju na narcisoidno zlostavljanje: "hvatanje jednoroga", projekat izgradnje i smanjenje vrednosti.

"Hvatanje jednoroga"

Na početku veze osećaš se kao da si najposebnije stvorenje, poput jednoroga, jer narcisoidna osoba voli sve na tebi, čak i tvoje mane, idealizuje te i smatra da si savršen partner za njega. "Narcisi" su ekstremisti i kod njih nema sredine. Poklanjaju ti pažnju, daju ti komplimente, kupuju poklone, šalju poruke kako bi iskazali svoju odanost. Međutim, kada prestaneš da bežiš" ili kada shvati da nisi savršena, narcisoidna osoba gubi interes za tebe. Naći ćeš se u situaciji gde ne možeš da veruješ da je neko ko ti je rekao da "želi da budeš majka njegove dece" jednostavno nestao.

Narcisi' su ekstremisti i kod njih nema sredine
Narcisi" su ekstremisti i kod njih nema sredine foto: Stock Shutterstock

Projekat izgradnje

Jednom kada si "ulovljena", narcisoidna osoba će uživati u tvom društvu i biti opuštena. Tada će početi da primećuje detalje kod tebe i više nećeš biti "savršeni jednorog" nego osoba puna mana. Osobe s narcisoidnim poremećajem ličnosti počeće da ti sugerišu da se promeniš za "svoje dobro". Ako primetiš da ti partner govori da treba da nosiš "ovakvu i onakvu" frizuru, vežbaš više, nosiš više ili manje seksi odeću kako bi bila još bolja i zadovoljila njegove želje, znaj da se radi o "projektu izgradnje tebe". Ako ne može prihvatiti tvoje "ne" i želju da budeš baš onakva kakva jesi, osećaće se uvređeno, to će ga razljutiti i "kazniće" te na neki od načina, najčešće svađama.

Smanjenje vrednosti

Nakon nekog vremena shvatićeš da su svi komplimenti nestali i da su sve što čuješ kritike koje nisu "servirane" na lep način kao dotadašnje sugestije nego prelaze u ružne reči i uvrede. To ćeš početi da doživljavaš i pred drugima u javnosti. Osim toga, osoba s narcističkim poremećajem ličnosti počeće da te kritikuje i pred drugima. Eskaliraće i svađe u kojima ćeš vikati i plakati. Ako brzo ne reaguješ kako bi zaustavila sve, odnos će se još više pogoršati. Pitanje koje sebi treba da postaviš vrlo je jednostavno: "Koliko sam zlostavljanja spremna da podnesem?". Ako je odgovor "vrlo malo", vreme je za raskid. BONUS VIDEO: MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.