ZRELE ILI ZELENE? Iznenadićete se kada čujete koje banane su NAJZDRAVIJE!
Neka vas ne brine boja banane - što je starija, banana je bolji prirodni lek, Foto: Profimedia

KOJE VI NAJVIŠE VOLITE?

ZRELE ILI ZELENE? Iznenadićete se kada čujete koje banane su NAJZDRAVIJE!

Tamne tačkice koje "ukrašavaju" stariju bananu zasluže su za nastanak faktora nekroze tumora, supstance koja suzbija pojavu tumorskih ćelija

Objavljeno:

Među ljudima koji jedu banane (svi, zar ne?) postoji stroga podela. Na one koji vole da ih jedu (pre)zrele i one koji vole manje zrele i tvrđe. Ko je u pravu kad govorimo o dobrobiti za zdravlje?

Možda konačno postoji dokaz zašto bi bilo bolje jesti - one zrelije. Naime, što banane duže stoje, enzimi počinju skrob da pretvaraju u šećer. Iako skrob sam po sebi nije sladak, kada dugo stoji, postaje i zato je bananu koja je zrelija ujedno i lakše svariti.

Ipak, nedavno je jedna japanska studija otkrila nešto fascinantno - naime, starenjem i sazrevanjem banana proizvodi više antioksidansa od banane koja je sveža. Tamne tačkice koje "ukrašavaju" stariju bananu zasluže su za nastanak faktora nekroze tumora, supstance koja suzbija pojavu tumorskih ćelija.

I neka vas ne brine boja banane - što je starija, banana je bolji prirodni lek. Uz to, zrela banana je i do 8 puta efektivnija u jačanju imuniteta od manje zrele banane. Dakle koja je banana najbolja? Ona koja je najzrelija. I savet plus za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Za njih su, naime, zrele bane s visokim udelom šećera lošiji izbor, ali zato se mogu kombinovati s bademovim maslacem. Na taj način masnoće iz maslaca usporavaju prebrzo razgrađivanje šećera u krvi. BONUS VIDEO: URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.