Čak 95 odsto žena veruje u ovu ZABLUDU O MENSTRUACIJI!
Mnoge žene veruju da postoji usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje često vremena provode zajedno, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

Čak 95 odsto žena veruje u ovu ZABLUDU O MENSTRUACIJI!

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici

Objavljeno:

Američki psiholog Marta MekKlintok je 1971. godine objavila svoju prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji, odnosno o pojavi koja tvrdi da postoji usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje često vremena provode zajedno.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mena. Mnoge žene su tada potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 odsto pripadnica lepšeg pola veruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije provedeno je mnogo novih istraživanja o istoj temi i nijedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na njenu studiju iz 2013. godine, ne postoji nijedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog perioda. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija i te kako postoji.

BONUS VIDEO: ONA JE FITNES KRALJICA: Svoje telo je dovela do savršenstva, a ima jedan SAVET za vas!

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.