NE TREBA VAM TERETANA, UPRAŽNJAVAJTE ČEŠĆE SEKS! Ovo su poze u kojima se kilogrami TOPE
Trčaje je bolje, ali će vam i seks pomoći da sagorite kalorije, Foto: Profimedia

UŽIVAJTE I SMRŠAJTE

NE TREBA VAM TERETANA, UPRAŽNJAVAJTE ČEŠĆE SEKS! Ovo su poze u kojima se kilogrami TOPE

30 minuta seksualne aktivnosti sagoreva oko 150 kalorija

Objavljeno:

Svako ko je nekad pokušao da smrša, zna da je to mukotrpan posao koji zahteva puno truda, a ni to ne garantuje uspeh. Zato se mnogi pitaju da li je lakše, i zabavnije, češće upražnjavati seks i tako gubiti kalorije?

Možda i jeste, ali brojna istraživanja koja su sprovedena proteklih nekoliko godina, pokazala su da na primer 30 minuta seksualne aktivnosti sagoreva oko 150 kalorija, a istu količinu ćete sagoreti sa 15 minuta trčanja. Stoga, ako ste bili uvereni da je seks bolji od vežbanja za skidanje kilograma, niste bili u pravu.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Montreal uporedilo je količinu kalorija koja se sagori pri trčanju s količinom koja se sagori tokom seksa. Otkrilo je, svakako, da je trčanje učinkovitije.

Žene su u proseku za 30 minuta trčanja izgubile 213 kalorija, a muškarci 276. Isto vreme provedeno u seksualnoj aktivnosti kod muškaraca je sagorelo 101 kaloriju, a kod žena 69. Ipak, ni to nisu loši rezultati, kažu stručnjaci, posebno ako vodite aktivan seksualni život i imate seks barem dva puta nedeljno, piše Mirror.

Stručnjaci su takođe naglasili da se u nekim pozama puno bolje sagorevaju kalorije. Takođe, u različitim pozama jačate različite mišiće. Univerzalno je pravilo što seks duže traje i što ste se više oznojili i bili aktivni, to ste više kalorija izgubili. Na primer, partner koji se nalazi ‘gore’ uvek će biti aktivniji od onoga koji se nalazi ‘dole’.

Evo koliko su najpoznatije poze učinkovite.

Misionarska poza

Ona se nalazi na dnu po korisnosti i 10 minuta seksa u ovoj pozi sagoreće bednih 14 kalorija kod žena i 47 kalorija kod muškaraca. Međutim, stručnjaci naglašavaju da postoje mali trikovi koji će vam i u ovom jednostavnom položaju pomoći da uložite više energije. Muškarci bi trebali da se podižu na rukama kao da rade sklekove, a žene da podižu karlicu i pritom stiskaju mišiće zadnjice.

Tokom misionarske poze gubi se najmanje kalorija
Tokom misionarske poze gubi se najmanje kalorija foto: Shutterstock

Dogi stajl

Muškarci u ovoj pozi posebno koriste trbušne mišiće, a žene prema nekim istraživanja tokom dogi stajl poze sagorevaju 84,38 kalorija. Žene u ovoj pozi koriste trbušnjake, kvadricepse i mišiće ruke.

Obrnuta jahačica

Ovo je za žene najbolja poza za gubitak kalorija, tvrde stručnjaci. U proseku će ih sagoreti 135 u 30 minuta. Iako su ženi noge na krevetu, ipak su trbušnjaci i mišići zadnjice uključeni. To će posebno doći do izražaja ako se žena malo odigne od poda ili kreveta kao da radi čučnjeve.

Stajaća poza

Stručnjaci ističu da će žena u ovoj pozi sagoreti 30 kalorija, a muškarac 51 kaloriju u 10 minuta. Ipak, ako muškarac na bokove podigne ženu koja je licem okrenuta ka njemu, tokom 10 minuta seksa on će izgubiti oko 65 kalorija, a ona 40.

BONUS VIDEO: Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.