Roditelji moraju znati: Jedina kazna koja uspeva i sa najnemirnijom decom!
73% dece čekalo manje od 10 minuta da bi ponovilo svoj bezobrazluk, Foto: Printscreen Infopult

rešenje za nestašluke

Roditelji moraju znati: Jedina kazna koja uspeva i sa najnemirnijom decom!

73% djece čekalo manje od 10 minuta da bi ponovilo svoj bezobrazluk, ova studija je potvrdila da batine nisu najefikasniji način

Objavljeno: 22.04.2018. 13:19h
  • 157

Nedavna studija o telesnom kažnjavanju pokazala je da roditelji svoju decu tuku češće nego što mislimo.

 

Što je najvažnije, ova studija je pokazala da je fizičko kažnjavanje nedelotvorna metoda odgajanja. Budući da je 73% dece čekalo manje od 10 minuta da bi ponovilo svoj bezobrazluk, ova studija je potvrdila da batine nisu najefikasniji način.

- Mnogi roditelji reaguju na loše ponašanje svoje dece tako što im oduzimaju igračke, uskraćuju im druženja i šalju ih u ćošak. Ali, za decu jake volje, kakva sam bila ja, nijedna od ovih metoda nije delovala,kao i mnoga deca sa sindromom nedostatka pažnje, Rheney je bila dete koje je nestašluke pravilo iz dosade i bilo joj je potrebno da se nečim okupira.

 

Rheney je bila dete koje je nestašluke pravilo iz dosade i bilo joj je potrebno da se nečim okupira
Rheney je bila dete koje je nestašluke pravilo iz dosade i bilo joj je potrebno da se nečim okupirafoto: Printscreen Infopult

 

 

- Srećom, moj otac je to rano shvatio i razvio je svoj disciplinski sistem koji je odmah dao rezultate i dugoročno mi doneo dobrobit.

Otac joj je bio visoki stručni vojni veteran i hirug.

 

- Nisam baš bila srećna što sam jedina petogodišnjakinja koja je imala inspekcije sobe i koja je morala sve svoje igračke posložiti pre nego što se izađe igrati napolje, kaže Williams.

 

Moj otac je to rano shvatio i razvio je svoj disciplinski sistem koji je odmah dao rezultate i dugoročno mi doneo dobrobit
Moj otac je to rano shvatio i razvio je svoj disciplinski sistem koji je odmah dao rezultate i dugoročno mi doneo dobrobitfoto: Printscreen Infopult


- Međutim, to što me je terao da čitam enciklopediju svaki put kad bih počela ludovati po kući – bilo je nešto najbolje što je mogao da učini. Strožiji otac bi izabrao pojam iz enciklopedije i rekao - Nauči sve o tome pa ću te kasnije ispitati.

Ovo je bila kazna u smislu da je morala odmah prekinuti šta je radila, ali je cilj kazne bio da je zaokupira i pruži joj mentalni izazov.

I delovalo je. Osim što joj je pomogao da promeni ponašanje, tatina metoda naučila je da, kad god joj je dosadno, uzme knjigu u ruke. To je, naravno, bivalo često i metoda je delovala. Postala je pravnica i pisac široke kulture, sa mnogo ”enciklopedijskog” znanja.

 

foto: Printscreen InfopultJoš jedna dobra strana ovakve kazne, primećuje Rheney, je to što dete ima kontrolu nad svojom situacijom, jer je na njemu da odredi koliko će trajati izvršenje zadatka.

Današnjim roditeljima Rheney daje nekoliko ideja kako ovu metodu primeniti na modernu decu:

Osmislite igru traženja i ispravljanja pravopisnih i gramatičkih grešaka. Dodijelite im zadatak poput - Pročitaj nešto o psima i nauči mi nabrojati i opisati pet različitih rasa. Dajte im izazov u vidu pitanja - Ko od vas može mami reći najviše stvari o lavovima?

Ako od kazne napravite vrstu igre, odvratićete decu od lošeg ponašanja ali im pružiti i mentalni podsticaj koji će ih osloboditi dosade, koja je uzrok nestašluka, zaključuje Rheney Williams.

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Infopult)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media