Znamo šta se jede u Srbiji, a da li znate gde u svetu za Uskrs jedu TSOUREKU, FANESKU I ADVOKATA? (FOTO)
Uskršnja trpeza, Foto: Marina Lopičić

šta vi jedete danas?

Znamo šta se jede u Srbiji, a da li znate gde u svetu za Uskrs jedu TSOUREKU, FANESKU I ADVOKATA? (FOTO)

Ovo su tradicionalna uskršnja jela koja se spremaju na trpezama u različitim delovima sveta

Objavljeno:

Za hrišćane širom sveta Uskrsa je najradosniji praznik. Po procenama, ovaj praznik slavi oko 2,5 milijarde ljudi na planeti. Ovo su tradicionalna uskršnja jela koja se spremaju na trpezama u različitim delovima sveta.

GRČKA - TSOUREKI

Tsoureki je omiljen u Grčkoj, kao i zemaljama zapadne i centralne Azije. To je zapravo je bogat, sladak hleb sa ukusom narandže i sa predivnim začinom koji se zove mahlab. Tradicionalno se služi sa jajima obojenim u crveno što simboliše Hristovu krv. U nekim delovima sveta, ova poslastica se služi ne samo na Uskrs, već i za Božić i Novu godinu.

Grčko tradicionalno jelo
Grčko tradicionalno jelo foto: Printscreen/Youtube

ENGLESKI HLEB

Engleski hleb, kako mu samo ime kaže, uskršnja je tradicija u Engleskoj. Ovaj hleb peče se sa suvim grožđem i ribizlama i obično ima krst na vrhu napravljen od glazure ili samog testa.

EKVADOR - FANESKA

Faneska je bogata supa koja se služi u Ekvadoru tokom nedelje pred Uskrs. Ona sadrži mleko, tikvice, bundevu, pasulj, žitarice, grašak, kukuruz, jaja i usoljenim balkalarom.

Tradicionalno jelo na Ekvadoru
Tradicionalno jelo na Ekvadoru foto: Printscreen/Youtube

HOLANDIJA - ADVOKAT

Advokat je dugogodišnja tradicija u Holandiji i često se pije na Uskrs. Žuti kremasti liker napravljen je od bogate mešavine žumanca, šećera, alkohola sa malo vanile ili meda. Može da se pije sam ili jede kao puding.

UKRAJINA - KULICH

U istočnoevropskim zemljama poput Belorusije, Ukrajine, Gruzije i u nekim delovima Rusije, pravoslavni hrišćani ručaju kulich, kolač cilindričnog oblika preliven belom glazurom. Tokom uskršnjih przanika, kulich je često ukrašen cvećem i blagosilja ga sveštenik.

AMERIKA - USKRŠNJA ŠUNKA

U Sjedinjenim Američkim Državama, uobičajan obrok na Uskrs je klasična uskršnja šunka koja se često služi sa ananasom i višnjama.

Tradicionalno uskršnje jelo u SAD-u je šunka
Tradicionalno uskršnje jelo u SAD-u je šunka foto: Profimedia

POLJSKA - PUTER LANE

Puter jagnje, verovatno najslađi od svih tradicionalnih uskršnjih obroka, zajednička je poslastica na trpezi ruskih, slovenačkih i poljski katolika. Jelo je, kao što mu ime kaže, mala skulptura jagnjeta napravljena od maslaca, često sa biberom umesto očiju i crvenom trakom oko vrata.

Srećan praznik svima koji ga slave!

BONUS VIDEO: Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.co.rs/Žena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.