Rođena je bez materice, A USPELA JE DA RODI ĆERKU! Ovo je njen NEVEROVATAN PUT DO ULOGE MAJKE!
Mislila je da nikada neće imati decu, ali je zahvaljujući transplataciji materice postala majka, Foto: Pixabay/Ilustracija

neverovatna ispovest

Rođena je bez materice, A USPELA JE DA RODI ĆERKU! Ovo je njen NEVEROVATAN PUT DO ULOGE MAJKE!

Medicinski centar Bajlor prvi je u Sjedinjenim Državama i drugi na svetu koji je uspešno sproveo postupak namenjen ženama koje su rođene bez funkcionalne maternice ili su je izgubile usled povrede

Objavljeno: 20.03.2018. 15:56h
  • 8

Žena iz Teksasa, koja je još kao tinejdžerka saznala je da ne može da ima decu, nedavno je rodila zdravu devojčicu, zahvaljujući eksperimentalnom zahvati u Medicinskom centru Univerziteta Bejlor.

To je druga njihova pacijentkinja koja je rodila nakon transplantacije materice od žive donorke i prva je koja je podelila svoju priču u javnosti.

Medicinski centar Bajlor prvi je u Sjedinjenim Državama i drugi na svetu koji je uspešno sproveo postupak namenjen ženama koje su rođene bez funkcionalne maternice ili su je izgubile usled povrede. Takvim pacijentkinjama jedini način roditeljstva je preko surogat majke ili usvajanja.

"Važno je nositi svoje dete i osetiti vezu koju imaš kada je u tebi", rekla je pacijentkinja u ekskluzivnom intervjuu za "The Dallas Morning News". Žena je želela da ostane anonimna kako bi zaštitila privatnost porodice.

Novopečena majka rodila je devojčicu tešku 2,92 kilograma u februaru 2018., a put koji je prešla od transplantacije bio je ispunjen emocionalnim usponima i padovima.

Kada je imala 14 godina primetila je kako jedino ona od svih prijateljica nije dobila menstruaciju. Nakon lekarskih pregleda saznala je potresnu dijagnozu. Iako je imala jajnike rođena je bez maternice i cerviksa, a to se događa jednoj od 5000 žena. Iako je tada saznala da nikad neće moći da ima decu spoznaja je uticala na nju tek kasnije.

"U toj dobi još ne shvatate, jer niste u periodu kada treba da imate decu. Ali nakon što se venčate, tada shvatite koliko je to tužno", kazala je žena. Suprugu je još u ranoj fazi veze rekla o svom medicinskom stanju, on ju je uverio da će pronaći način da dobiju decu.

Zatrudnela je zahvaljujući transplataciji materice
Zatrudnela je zahvaljujući transplataciji materice foto: Pixabay

Za kliniku u Švedskoj, koja je prva na svetu uspešno izvela transplantaciju maternice, saznala je dok je živela u inostranstvu sa suprugom koji radi u vojsci. Zatim je 2016. od majke koja živi u Teksasu saznala da bolnica Bajlor pokreće svoja klinička ispitivanja uz pomoć švedskih lekara. Bila je jedna od prvih žena koje su se prijavile.

"Razmišljala sam na način - čak i ako transplantacija ne uspe, pomoći ću lekarima da shvate i usavrše postupak za nekog drugog", objasnila je kako suprug i ona nisu imali previše dvojbi oko prihvatanja transplantacije.

Prva menstruacija u životu

U decembru 2016. hirurzi su uklonili zdravu maternicu sa žive donorke. Postupak je trajao pet sati. Iz bolnice su rekli samo da se radi o ženi koja je već rodila i htela je da pomogne drugoj ženi da zasnuje porodicu. Prijateljica se nalazila u operacijskoj sali do, a ugradnju su hirurzi izveli odmah. Buduća majka probudila se pet sati nakon operacije, a rekla je da joj je oporavak bio manje bolan nego što je očekivala.

Prvi znak uspešnog presađivanja došao je nakon mesec dana, kada je po prvi put u životu dobila menstruaciju. "Sećam se kako sam joj rekao - vjerujem da niko nikad nije bio ovako srećan zbog prvog ciklusa", rekao je suprug i otac male devojčice.

Žena je shvatila da na internetu traži podatke o menstruaciji kako bi se uverila da je sve u redu, iako se osećala čudno jer je tako stara pretraživala informacije o menstruaciji.

Onog dana kada je saznala da je trudna, proslavila je s mužem, zajedno su plakali
Onog dana kada je saznala da je trudna, proslavila je s mužem, zajedno su plakali foto: Pixabay

Sledeći korak je bio taj da su lekari usadili embrion u njenu novu matericu.

Pre samog prijema u eksperimentalni program, svaki par morao je da prođe kroz in vitro fertilizaciju (IVF), kako bi bili sigurni da mogu začeti dete. IVF je neophodan jer žene koje primaju matericu nemaju jajovode kojima jajašca mogu putovati od jajnika do materice.

Između transplantacije i usađivanja embriona, čeka se godinu dana, kako bi se pokazalo da li materica funkcioniše dobro.

Onog dana kada je saznala da je trudna, proslavila je s mužem, zajedno su plakali. Iako joj je dobru vest telefonski javio lekar, svejedno je napravila kućni test na trudnoću. "Htela sam da imam osećaj kao i svaka normalna žena", rekla je.

Porodilište puno presrećnih lekara

Uprkos lekovima za suzbijanje imuniteta koje je morala da pije, kako njeno telo ne bi odbacilo matericu, trudnoća je tekla uredno. Lekari su budno pazili na znakove odbacivanja, infekcije i druge probleme tako što su uzimali redovne biopsije cerviksa.

Iako u operaciji presađivanja živci materice nisu spojeni s majčinim živcima, buduća majka mogla jeda oseti bebu koja se mrdala u njnom stomaku. Ali nije mogla da oseti bolove od trudova, tako da su je lekari morali strogo nadzirati zbog znakova preranog porođaja.

Ova majka nije htela da kaže da li joj je donirana maternica uklonjena nakon prvog porođaja
Ova majka nije htela da kaže da li joj je donirana maternica uklonjena nakon prvog porođaja foto: Pixabay

Porodila se carskim rezom u operacionoj sali punoj presrećnih ljudi odevenih u plavu bolničku odeću i maske. Roditeljima se mešala anksioznost s uzbuđenjem. Kada su konačno izašli s bebicom iz bolnice, ulaze u rutinu hranjenja i menjanja pelena s jako malo sna.

Materice nisu namenjene za trajno posedovanje. Zbog jakih lekova koji sprečavaju odbacivanje organa, postoji dugoročni zdravstveni rizik. Zbog toga se materica uklanja nakon jedne, najviše dve uspešne trudnoće. Ova majka nije htela da kaže da li joj je donirana maternica uklonjena nakon prvog porođaja.

Postupak košta kao i presađivanje bubrega

Od početka njihovog programa 2016.hirurzi u Bajloru su obavili osam transplantacija materica, dve od preminulih, a šest od živih donorki.

Materice su zbog komplikacija morali izvaditi kod četiri od osam žena.

"Ovo je fantastično. Nakon prvog porođajaa neko može reći posrećilo vam se. Ali sad smo to ponovili. Predivno je za te žene koje nikad u životu, ma ni pre nekoliko godina, nisu mislile da će im to biti moguće", rekao je dr. Robert Ganbi za Dejli Mejl.

Švedski lekar Mats Branstrom prvi je na svetu porodio je dete koje se razvilo u presađenoj maternici. Do prošle godine ukupno je porodio petero dece kod žena s doniranim maternicama. U celom svetu transplantirano je barem 16 materica.

Američka bolnica Bajlor ima listu s više od 450 zainteresiranih žena i više od 150 zainteresovanih donorki materica. Lekarski tim izračunao je kako je ukupna cena postupka oko 200.000 dolara, otprilike kao i presađivanje bubrega.

Tokom ove probne faze troškove operacija i lekova pokrili su bolnica i univerzitet. "Osiguravamo finansiranje postupka s još 10 žena. A radimo na tome da postupak ponudimo onim parovima koji to mogu priuštiti", kazao je dr. Đulijano Testa, transplantacijski hirurg i glavni istraživač projekta.

BONUS VIDEO: Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media