KONAČNO: Proizveden LUK koji ne izaziva SUZE I NEPRIJATAN ZADAH!
Proizveden luk koji ne izaziva suze i neprijatan zadah, Foto: Pixabay

OVO SU SVI ČEKALI!

KONAČNO: Proizveden LUK koji ne izaziva SUZE I NEPRIJATAN ZADAH!

Naučnici i farmeri iz SAD-a su došli do rešenja za ovaj problem, koji već decenijama muči kuvare i zajedničkim snagama su proizveli luk koji ne izaziva suze

Objavljeno:

Ako ste ikad pripremali luk u kuhinji, onda znate da je to jedan od napornijih kuhinjskih poslova. Svi kuvari se slažu u jednom, a to je da oči svaki put zasuze kada se seče luk i osim nošenja zaštitnih naočara do sada nije postojalo adekvatno rešenje.

Ipak, naučnici i farmeri iz SAD-a su došli do rešenja za ovaj problem, koji već decenijama muči kuvare i zajedničkim snagama su proizveli luk koji ne izaziva suze, prenosi Vašington post.

Novi proizvod nosi naziv Sanion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka, na kojem su naučnici radili na farmama u Nevadi i Vašingtonu još od 1980. godine.

Tvorci novog povrća ističu da se potrošači ne moraju brinuti za njegov kvalitet jer ova biljka sadrži sve ukuse kao i obični luk, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja i eliminisan je neprijatan zadah koji ostaje nakon konzumiranja običnog luka.

Novi proizvod nosi naziv Sanion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka
Novi proizvod nosi naziv Sanion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka foto: Shutterstock

Prilikom sečenja običnog luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, što uzrokuje peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje signal zbog kojeg poteku suze zaštitnice. Ono što je interesantno je da kod običnog luka ove supstance postaju jače ako je luk duže skladišten, te se i kuvari slažu s ovim podatkom.

Kod novog proizvoda, luka Sanion, ova pojava je potpuno neutralizovana i što duže stoji u skladištu, efekat suza u očima je sve manji.

Sanion se već nalazi na američkom tržištu, te su potvrđene izjave naučnika da ne izaziva suze i ne ostavlja neprijatan zadah, a opet je zadržao isti ukus. Neki od njih su istakli da je toliko ukusan da bi se mogao konzumirati kao kokice.

Nažalost, za ostale ljubitelje ove zdrave namirnice, novi Sanion luk se trenutno može nabaviti isključivo u Nevadi i Vašingtonu. Tvorci ovog proizvoda istakli su da su trenutno pokrenuti veliki napori da se nova namirnica nađe na policama supermarketa širom sveta.

BONUS VIDEO: Anita Mitić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.