OVO JE TAJNA: Ako sarmu budete ovako spremali, uspeće sigurno i biće PREUKUSNA!
Sarma je najčešće jelo za praznike, Foto: Printscreen

POSLUŠAJTE SAVET KUVARA

OVO JE TAJNA: Ako sarmu budete ovako spremali, uspeće sigurno i biće PREUKUSNA!

Kupus je jedna od četiri najvažnije stavke kada se sprema ovo jelo

Objavljeno:

Praznični stolovi biće prepuni raznih jela. Među mnogim slasnim zalogajima u vreme blagdana je i sarma. Sigurno ste probali razne sarme, od svojih baka, mama, svekrvi, punica, prijatelja... I svaka je dobra. Neka nam se više sviđa pa uvek pokušavamo doći do recepta. A recepata za sarmu je puno. Internet ih je prepun, kuvarice takođe, i sigurno će svako pronaći idealan za sebe.

Tomislav Špiček, poznati kuvar, i jedan od članova žirija kulinarskog šoua "Tri, dva, jedan – kuvaj!" kaže da je kupus jedna od četiri najvažnije stavke koju moramo imati na umu pre pripreme sarme.

Sarma se najčešće nalazi na novogodišnjoj i božićnoj trpezi
Sarma se najčešće nalazi na novogodišnjoj i božićnoj trpezifoto: Printscreen

- Za savršenu sarmu potrebno je nekoliko sastojaka, ali od njih su bitnije ove četiri stavke. Prva je zelje, kupus. Nije svaki kupus za sarmu. Neki je bolji za salatu, za prilog… Uvek preporučujem da odaberete sveže zelje koje ćete sami ukiseliti, jer ono ima poseban ukus. Ako niste u mogućnosti kod kuće da kiselite zelje, kupite ga na kod ljudi koji ga kisele. Radije kupujem na pijaci, nego vakumirano u supermarketima. Druga vrlo bitna stvar je meso. Preporučujem da u sarmi koristite isključivo svinjetinu, a nikako mešavinu svinjetine i junetine. Prošetajte do mesara na pijaci i dopustite mu da vam izmelje delove svinjske plećke i vrata. Dimljeno meso je treća važna stvar, a daje posebnu aromu i ukus, tzv. šmek jelu. Ljudima iz grada je četvrta stvar gotovo pa nemoguća za izvesti. Sarma je najbolja kada se priprema na peći na drva, ali, biće odlična i ona koja se priprema na standardnom šporetu. Samo ju je potrebno ostaviti da krčka 2-3 sata na laganoj vatri - kaže Tomislav Špiček.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: One na svojim plećima nose čitave porodice i zato smo rešili da pomognemo upravo njima!

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.