ČETIRI SAVRŠENA PREDLOGA, ŠTA JE TVOJ IZBOR? Praznici dolaze i biće u znaku Tamnog!
Foto: PROMO

NAJBOLJI APERITIV ZA PRAZNIČNE VEČERE

ČETIRI SAVRŠENA PREDLOGA, ŠTA JE TVOJ IZBOR? Praznici dolaze i biće u znaku Tamnog!

Ide li išta bolje uz dobar ručak od čaše piva? Pogotovo ako je tamno i hladno? Ko mu još može odoleti?

Objavljeno: 12:07h

Idu praznici, a s njima i pitanje kako prazničnu trpezu učiniti što raskošnijom. Najfinije đakonije traže i piće koje će svojim bogatim ukusom i posebnim karakterom dodatno oplemeniti hedonističko iskustvo. Ima li idealnijieg izbora za takvu ulogu od Nikšićkog Tamnog?

Sama boja piva prija oku, ukus mu je jak i aromatičan, a 6,2 posto alkohola ga čini odličnim aperitivom.

Njegova kremasta i gusta pena, kao i blago gorkast ukus koji ostaje u ustima nakon ispijenog gutljaja, sigurno će podgrejati atmosferu. Prijatno rezak osećaj i savršeno dozirana gaziranost uskladiće se s najrazličitijim vrstama mesa i salata.

Da biste što bolje uklopili jela sa pivom, za vas smo izabrali 4 recepta koja se najbolje slažu sa crnim pivom, i sigurni smo da će osvojiti i najveće gurmane među vama. Isprobajte i podgrejte zimsku i prazničnu atmosferu svog doma.

1. Kotlet u prelivu od piva

Važno je da pažljivo odaberete meso, a malo Nikšićkog Tamnog piva će ovom klasiku među specijalitetima dati finesu koja će ga učiniti neprevaziđenim. Za pripremu ovog jela vam je potrebno vam je 0,5l Nikšićkog Tamnog.

Težina kuvanja: srednje teško

Vreme kuvanja: 100 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

1 kg svinjskog kotleta

Mleveni beli biber

2 pune kašike šećera

1/3 kašičice mlevenog karanfilića

2 glavice crnog luka

1 flaša 0,33l Tamnog Nikšićkog

2-3 kašičice preliva za pečenje (u prahu)

Priprema:

Kotlet istrljati biberom. Staviti ga u sud za pečenje, a meso posuti šećerom i karanfilićem. Dodati krupno iseckane kockice crnog luka. Meso peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Posle 30 minuta pečenja, sipati 1/2 flaše piva. Posle još 15 minuta pečenja izvaditi meso.

Soku od pečenja dodati ostatak piva, kuvati 3 minuta i zgusnuti ga prelivom u prahu. Iseći meso. Služiti uz preliv, crveni kupus, kesten i Nikšićko Tamno.

foto: PROMO

2. Balšića tava

Ljubitelji pravih gurmanluka dobro znaju čime da dopune ovaj specijalitet i učine ga nezaboravnim. Odavno je poznato da je u pitanju Nikšićko Tamno.

Težina kuvanja: srednje teško

Vreme kuvanja: 60 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

1 kg telećeg mesa bez kostiju

100 grama šargarepe

100 grama crnog luka

1/2 veze peršuna

3 jaja

5 dl mleka

200 grama milerama ili pavlake

1 list lovora

Posoliti po ukusu

Priprema:

Meso iseći na porcije (2 komada u porciji od 100 g), kuvati sa korenastim povrćem, posoliti po ukusu i nakon kuvanja procediti.

Zatim ga složiti u tavu (pleh) namazanu puterom i staviti da se zapeče u pećnici 8 do 9 minuta. U međuvremenu, napraviti preliv (rojal masu) od jaja, mleka i pavlake, pa preliti meso da se skoro prekrije prelivom. Zapeći još 5 minuta da dobije rumenu boju, izvaditi iz pećnice, servirati u činije i dekorisati peršunom.

foto: PROMO

3. Teleći medaljoni u umaku

Svaki od pažljivo izabranih sastojaka je nezamenjiv u ovoj ukusnoj priči. Isprobajte recept i uverite se da je jedinstveni ukus Nikšićkog Tamnog savršeni pratilac ove sočne teletine.

Težina kuvanja: srednje teško

Vreme kuvanja: 60 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

900 g telećeg filea

1 dl ulja

90 g maslaca

1/2 kg paprike

1/2 kg paradajza

1/2 patlidžana

60 grama kajmaka

1 dl mleka

So

Biber

Senf

Beli luk

Peršun

Priprema:

Iseći medaljone, posoliti, pobiberiti, premazati senfom i ispržiti. Pre toga ispeći paprike i paradajz u rerni, očistiti i iseći na rezanca. Očišćen patlidžan iseći na kocke i skuvati u mleku. Pomešati sa paprikom, paradajzom i maslacem, a zatim dodati iseckani beli luk, peršun, so i biber.

Sve dobro sjediniti i staviti na sredinu tacne za serviranje, a okolo poslagati medaljone, preko njih preliti sok u kome se dinstalo meso i na kraju ukrasiti kajmakom.

foto: PROMO

4. Šaran u pivu

Plivanje u kvalitetnom crnom pivu jako prija šaranu. Zato isprobajte ovaj gurmanski recept sa Nikšićkim Tamnim i iznenadićete se otkrićem jednog drugačijeg karaktera ove popularne ribe.

Težina kuvanja: srednje teško

Vreme kuvanja: 50 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

1 kg pripremljenog i očišćenog šarana

1 kašika maslaca ili margarina

1 šolja sitno seckanog praziluka

1 glavica crnog luka

1/2 šolje seckanog peršuna

1 karanflilić

50 g rama ‚‚paprenjaka" (ljutkastih kolačića)

1 kašika šećera

2-3 kašike sirćeta

1/2 l Nikšićkog Tamnog piva

1 lovorov list

So

Biber

Priprema:

Šarana (bez glave i peraja) dobro oprati, iseći na 4 dela, posoliti i pobiberiti. Kockice luka dinstati dok ne dobiju lepu svetložutu boju. Dodati peršun i praziluk. Dinstati još 2-3 minuta. Dodati komade šarana i dinstati još 5 minuta. Doliti pivo, lovorov list, karanfilić, ‚‚paprenjak" ili komad dvopeka. Poklopiti i lagano kuvati na niskoj temperaturi oko 20 minuta.

U manjoj posudi rastopiti šećer kao karamel i preliti ga sirćetom ili limunovim sokom, pa dodati u umak i zgusnuti sa malo gustina.

foto: PROMO

Isprobajte ove recepte i pošaljite nam fotografije hrane na mail redakcija@espreso.co.rs. Najkreativnije očekuje poklon, dve čase za Nikšićko Tamno!

Pa, za koji recept ste se vi odlučili?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.