Čemu služi izbočina na DUGMETU s brojem 5 NA DALJINSKOM? (FOTO)
Foto: pixabay.com

baš svi je imaju

Čemu služi izbočina na DUGMETU s brojem 5 NA DALJINSKOM? (FOTO)

U uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na ovo dugme

Objavljeno:

Pritiskajući dugmiće na daljinskom upravljaču, možda ste primetili da se na dugmetu s brojem 5 nalazi mala izbočina (ili dve) u obliku tačkice ili crtice koja se oseti na dodir. Ovu oznaku ima skoro svaki daljinski upravljač, a ona ima važnu ulogu.

ZA NJEGA SI SAMO PROLAZNA AVANTURA: 6 znakova da ne želi ništa ozbiljno sa tobom! (FOTO) (GIF)

Daljinski upravljači se prave tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovide osobe i osobe oštećenog vida, zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na dugme s brojem 5.

foto: pixabay.com

Ova izbočina omogućava slabovidim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu odrediti gde se nalaze ostale dirke na daljinskom upravljaču. Ta izbočina nalazi se na tipki s brojem 5 i natastaturi računara iz istog razloga.

foto: giphy

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i dugme mogu koristiti, a da gledaju u njih i bez skidanja pogleda s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.