Kakve oblake crta vaše dete? Ako su ovakvi, smesta razgovarajte sa njim! (FOTO) (GIF)
Foto: PROFIMEDIA

I to je moguće

Kakve oblake crta vaše dete? Ako su ovakvi, smesta razgovarajte sa njim! (FOTO) (GIF)

Iako vi mislite da je ta boja simbol dobrote i nevinosti, deca je doživljavaju sasvim drugačije. Šta to govori o njihovim emocijama

Objavljeno:

Odaberite svoj simbol i otkrijte šta vašoj duša stvarno treba i to odmah! (FOTO)

Dečji crteži su uvek fascinantni, zato su i predmet brojnih istraživanja. Na njihovim crtežima se nalazi sve ono što ne mogu da izraze rečima, a i stvari vide na daleko drugačiji način od odraslih. Zato se na njihovim crtežima često menjaju boje sa onima kakve su u stvarnosti.

Najčešće stvari koje deca crtaju su kućica, cvetići, drvo i naravno nebo sa suncem. Sunce je uvek jarko, sa velikim osmehom i zracima koji se pružaju oko njega.

Prema psiholozima kućica simboliše odnos sa majkom, sunce odnos sa ocem, a način na koje se crta drvo emocionalno stanje.

foto: giphy

Postoje brojna istraživanja o tome šta znače pojedini oblici i boje u dečjim crtežima, a neka potpuno iznenađuju svojim rezultatima. Ono što i bez psihologa možete uočiti na dečjim crtežima su boje. Postoje stalna mesta za upotrebu boja kod dece u zavisnosti od njihovog emocionalnog stanja.

Ekstrovertno i srećno dete će uvek pre birati živahne i jarke boje, dok će introvertno i tužno dete uvek birati pastelne nijanse. Kod korišćenja boja je najzanimljiviji način izbora boja dok deca crtaju nebo.

foto: PROFIMEDIA

Sigurno ste već primetili da mlađa deca uglavnom crtaju plavo nebo sa belim oblacima, a nešto straija deca crtaju tamnijue plavo nebo sa svetlo plavim oblacima. Da li je to samo odraz onoga što vide ili vam govori nešto drugo?

O bojama treba da znate da je crno boja straha, ali i ne samo onqa već bela boja upućuje na strah. To znači da ako i vaše dete crta bele oblake na plavom nebu to znači da se nečega plaši. U dečjim crtežima belo ne upućuje ni na kakvu nevinost ili dobrotu, jer deca imaju drugačiju percepciju. Zato ako vidite da vaše dete crta bele oblake posetite psihologa da uđete u trag strahovima koji ga muče.

foto: giphy

Ako se dete blokira pred čistim papirom ili ostavlja puno praznog prostora na svakoj stranici, možda se boji praznine ili ima potrebu za jasnijim granicama. U svakom slučaju belo ima potpuno drugačije značenje za decu nego za vas.

foto: Shutterstock

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.