Sve vreme jedemo lažni! Pravi Wasabi uopšte ne postoji kod nas i pravi se samo na dva mesta u Kini! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

zdravlje iz prirode

Sve vreme jedemo lažni! Pravi Wasabi uopšte ne postoji kod nas i pravi se samo na dva mesta u Kini! (FOTO) (GIF)

Koristi se kao lek za mnoge bolesti, veruje se da ubija štetne bakterije iz hrane, niveliše krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju...

Objavljeno:

Pogled jedne životinje može da zaviri u vašu dušu! Ona ima jako važnu poruku za vas! (FOTO)

Sa porastom intrnacionalnih kuhinja dolazi i do mešanja raznih ukusa, tako vasabi nije nepoznat kod nas. Ukoliko ste imali priliku da probate suši, verovatno ste imali priliku i da isprobate vasabi. A možda ste i primetili da on ima ukus koji podseća na ren.

Pravi ‚‚wasabi" se može jesti samo u Japanu gde se priprema pod tačno određenim uslovima: u tečnoj vodi između 10 i 17 stepeni Celzjusovih.

Koren ‚‚wasabija" sazreva tri do četiri godine, a kilogram košta oko dvadeset i po hiljada dinara. Zato se u drugim zemljama koristi imitacija ‚‚wasabija" koja se pravi od rena, senfa, skroba i zelene boje za hranu.

foto: Wasabi

Vasabi je začin koji se služi uz suši, ribu i meso, a postoje samo dva mesta u Japanu gde se gaji (komercijalne farme) Matsumoto i Shizuoka.

Vasabi se u Aziji već vekovima koristi kao lek za mnoge bolesti. Veruje se da ubija štetne bakterije iz hrane, niveliše krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju, pospešuje funkciju jetre, čisti organizam od slobodnih radikala, pospešuje rad creva, poseduje antiupalna i antibakterijska svojstva.

foto: pixabay.com

Do 1908. godine vasabi je bio nepoznata namirnica zapadnom svetu, tek je skromno spomenut u pojedinim knjigama botanike. Primećen je tek nakon drugog svetskog rata, čak i tada je pominjan jedino kao dodatak hrani, a o njegovim lekovitim svojstvima nije bilo ni reči. Njegova prvobitna namena bilo je da spreči kontaminaciju bakterijama ribe koja se transportovala od obale Japana prema gradovima.

Vasabi je veoma bogat hemikalijom poznatom kao izoticijanat, istom onom pronađenom u brokoliju i kupusu, a koja ima antikancerogena svojstva. Ova hemikalija radi tako što aktivira enzime jetre koji pročišćavaju supstance zadužene za nastanak raka. Antocijanini takođe utiču i na već nastale metastaze, a ne oštećuju zdrave ćelije organizma.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.