MALI PREVARANTI: Psi namerno prave tužne face da bi privukli pažnju! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

pa, kad su tako pametni!

MALI PREVARANTI: Psi namerno prave tužne face da bi privukli pažnju! (FOTO) (GIF)

Njihovi izrazi lica nisu samo nefleksibilni i nehotični prikazi emocionalnih stanja, već potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja sa ljudima

Objavljeno:

Plavuše najviše varaju, a tu su i osobe čije se godine završavaju sa 9! (FOTO) (GIF)

Facijalne ekspresije nisu strane većini sisara, a ti izrazi su se smatrali nefleksibilnim i neobičnim prikazima emocionalnih stanja, a ne aktivnim pokušajima da komuniciraju s drugima.

Novo istraživanje je, međutim, pokazalo da psi uglavnom koriste izraze lica u prisustvu ljudi, zbog pažnje koju dobijaju.

Naučnici iz kognitivnog centra za pse sa Univerziteta u Portsmoutu su otkrili da psi uglavnom koriste izraze lica u prisustvu ljudi, zbog pažnje koju dobijaju od njih, a da je molećivi pogled bio najčešće korišćen izraz tokom istraživanja.

foto: giphy

Međutim, istraživači ne znaju jesu li psi svesni da izgledaju žalosnije kad koriste taj izraz lica ili su jednostavno shvatili da širenje očiju i podizanje obrva izaziva saosećanje i privrženost kod ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su psi osetljivi na ljudsku pažnju, što ukazuje na to da izrazi lica nisu samo nefleksibilni i nehotični prikazi emocionalnih stanja, već potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja s drugima.

foto: profimedia

- Sada smo sigurni da izraz lica kod pasa zavisi od pažnje koju dobijaju od ljudi i da nisu samo rezultat trenutnog uzbuđenja pasa. Psi su proizvodili mnogo više izraza kada ih je neko posmatrao - rekla je doktor Džulijen Kaminski, stručnjak za pse.

U istraživanju su učestvovala 24 kućna ljubimca raznih rasa, u dobi od jedne do dvanaest godina. Svaki pas je bio na udaljenosti od jednog metra od čoveka, a pseća lica su bila snimana u raznim situacijama. Čovek je prvo bio okrenut prema psima, a zatim bi im okrenuo leđa. Sve su zatim ponovili s poslasticom u rukama.

foto: giphy

Istraživači su zaključili da su psi, kada bi im se čovek okrenuo licem, najčešće imali onaj poznati pseći pogled s podignutim obrvama. Poslastice, začudo, nisu imale nikakve veze sa njihovim pogledom.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.