Prašak, tečni ili kapsule? Koji detardžent je najbolji za vas? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

pazite na vodu i materijale

Prašak, tečni ili kapsule? Koji detardžent je najbolji za vas? (FOTO) (GIF)

Da li umete da izaberete deterdžent koji odgovara vašoj koži, odeći i vodi u kojoj perete? Lako je, a odeća će vam biti kao nova, ma koliko često je prali

Objavljeno:

Ježite se na određenu pesmu? To znači da ste stvarno posebni! A po čemu? (FOTO) (GIF)

Svaki deterdžent deluje tako što otapa nečistoću koju pri tome vezuje za sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženata imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

Više nije reč samo o otklanjanju mrlja, već i o osvežavanju boje kao i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podeliti u 3 glavne grupe - deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

Koji od njih je najbolji za vas?

foto: giphy

1.Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije ‚‚moderan" kao druge dve vrste deterženata, još uvek dominira tržištem. Posebno mu se veruje prilikom jako zaprljanog veša te mu se efikasnost ne smanjuje niti kod pola napunjene veš mašine. Pogodniji je za tvrdu vodu od tečnog deterdženta, a i sadrži aktivatore izbeljivača koji se ne mogu koristiti u tečnoj verziji.

foto: pixabay.com

2. Tečni detardžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i apalikator za deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja. Mnogi ga biraju kada žele ‚‚osvežiti" odeću, oprati crni veš ili ono naglašenih boja za koje su namenjeni specijalizovani tečni deterdženti. Većina tečnih deterdženata za beli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za beliji izgled tkanine. Ali, upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se ‚‚gubi" na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

foto: giphy

3. Detardžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta. Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je to što su privlačni najmlađima koji ih mogu zameniti za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dometa. Kako bi kapsula bila što učinkovitije stavite ih u bubanj pre nego što ga napunite vešom. Na taj način će se pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja belih mrlja po odeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.