Koristite ih svaki dan, a ne znate da se u njima nalazi govedina, iako nisu za jelo! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

jolagen i još mnogo toga

Koristite ih svaki dan, a ne znate da se u njima nalazi govedina, iako nisu za jelo! (FOTO) (GIF)

Koristi se i u estetskoj hirurgiji, a kolagen iz kože se pročišćava i ubrizgava u lice radi mlađeg izgleda

Objavljeno:

5 znakova da si našla savršenog frajera! (FOTO) (GIF)

Osim mesa, mleka i mlečnih proizvoda ne mislite da ćete govedinu naći u stavrima koje često upotrebljavate, ali ne za jelo. Govedina osigurava i druge stvari, kao što su ruževi za usne, kreme, sapuni i paste za zube.

Prema američkoj nacionalnoj asocijaciji ‚‚Cattlemen's Beef" oko 60 procenata govedine koristi se za ishranu, dok 40 procenata završava u raznim kozmetičkim proizvodima.

foto: giphy

Masne kiseline koje se nalaze u goveđem loju daju glatku, masnu konzistenciju koja se dodaje teksturi nekih krema za telo, kozmetici, sapunima i pastama za zube. Služi i kao lubrikant u antifrizu, hidrauličnim tečnostima za kočnice i mlaznim motorima, a čak se i testira kao bio gorivo za avione u američkom ratnom vazduhoplovstvu. Ljude se oslanjaju na govedinu i kada su u pitanju određeni lekovi, poput insulina. Goveđi insulin je skoro identičan ljudskom pa se goveđi pankreas često koristi za proizvodnju inekcija insulina za dijabetičare.

foto: pixabay.com

Nadbubrežne žlezde se koriste u proizvodnji pojedinih steroidnih lekova, hrskavica pomaže u lečenju ljudi koji pate od osteoartritisa, dok se pluća koriste za heparin. Ostaci govedine se koriste i u plastičnoj hirurgiji, kolagen iz kože se pročišćava i ubrizgava u lice radi mlađeg izgleda. Kolagen se koristi i za želatin koji daje prepoznatljivu gumenu teksturu ‚‚marshmallows" kolačićima, karamelama i gumenim bombonama.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.