6 genijalnih izuma koje su stvorile žene, a nikad to ne biste rekli! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com / profimedia

žene mogu sve

6 genijalnih izuma koje su stvorile žene, a nikad to ne biste rekli! (FOTO) (GIF)

Čak je i jedno od najpopularnijih pića svih vremena nastalo zahvaljujući vrednim ženskim rukama

Objavljeno:

Imate stare Levisice? Na njima i te kako dobro možete zaraditi! (FOTO) (GIF)

Kada su u pitanju izumi koji su promenili i obeležili istoriju, prvo vam na pamet padnu muška imena kao što su Tomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinči i Alfred Nobel. Ali šta je sa ženama koje su svojim radom obeležile istoriju?

Ako vam na pamet ne može pasti ni jedno ime, ovo je 6 odličnih izuma koje potpisuju samo žene i njihove genijalne ideje.

6 genijalnih izuma koje su stvorile žene, a nikad to ne biste rekli!

foto: giphy

1. Brisači stakla na automobilu

Meri Anderson se davne 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo, a patentirala ju 1904. godine. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija posle, danas vožnju u automobilu ni ne možete zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

foto: profimedia

2. Monopol

Elizabet Magi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova igra se prvo zvala ‚‚The Landlord's Game" i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka je igru osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

foto: pixabay.com

3. Solarno grejanje

Mađarica dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom tematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena, arhitekta Eleonor Rejmond.

foto: giphy

4. Pivo

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi ko je stvarno prvi proizveo pivo kakvo se pije u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore da je to bila žena, tačnije žene. Pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile odgovorne za proizvodnju piva.

To je bila veština koju su znale samo i isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

foto: pixabay.com

5. Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumela Ana Konli. Njenu ideju su prihvatile brojne arhitekte, a ta ideja se održala i do današnjeg dana.

foto: pixabay.com

6. Pancir prsluk

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir prsluk, izumela je žena. Njeno je ime Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. Ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugačkoj karijeri ova inovatorka je patentirala više od 40 različitih izuma, pa je uvršćena u ‚‚Inventors Hall of Fame".

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.