Naučnici potvrdili! Otkriven novi oblik materije - Vremenski kristali! (FOTO)
Foto: pixabay.com

zvuči kao naučna fantastika

Naučnici potvrdili! Otkriven novi oblik materije - Vremenski kristali! (FOTO)

Imaju atomsku strukturu koja se ponavlja ne samo u svemiru, već i u vremenu, stavljajući ih u neprestano kretanje bez energije

Objavljeno:

Šećer budi ćelije karcinoma i čini ih agresivnijim! (FOTO)

Mesecima se spekulisalo da su naučnici napokon stvorili vremenske kristale - čudne kristale koji imaju atomsku strukturu koja se ponavlja ne samo u svemiru, već i u vremenu, stavljajući ih u neprestano kretanje bez energije.

Sada je službeno, istraživači su detaljno izvestili kako su napravili i merili ove bizarne kristale. I dve nezavisne ekipe naučnika tvrde da su u laboratoriji stvorili vremenske kristale po ovom nacrtu i potvrdili postojanje potpuno novog oblika materije.

- Ovo je nova faza materije, razdoblja, ali je takođe jako ‚‚cool", jer je to jedan od prvih primera nerauvnotežene materije - rekao je glavni istraživač Norman Jao sa Kalifornijskog Univerzitea Barkli.

foto: giphy

- Poslednjih pola veka smo istraživali uravnoteženi materijal, poput metala i izolatora. Sada tek počinjemo da istražujemo ​​novo područje nerauvnotežene materije. - rekao je on.

Ovo otkriće je toliko veliko da bi moglo zvučati kao naučna fantastika. Kakvi su vremenski kristali možemo najbolje razumeti na sledeći način:

Razmislite o normalnim kristalima. Imaju atomsku strukturu koja se ponavlja u prostoru, baš kao i ugljienikova struktura dijamanta. Ali oni su nepomični jer su u ravnoteži u njihovom osnovnom stanju.

foto: pixabay.com

Obično kada je materijal u stanju poznatom kao energija nulte tačke sastava, kretanje treba da bude teoretski nemoguće, jer bi to trebalo da potroši energiju.

Ali vremenski kristali imaju strukturu koja se ponavlja u vremenu, ne samo u prostoru. I nastavlja da oscilira u svojoj osnovnoj situaciji. Njihova materija i struktura je stvorena vremenskom petljom koja se ponavlja. Čini se kao da se vremenski kristal kreće bez energije, ali zapravo je stvara. Da biste to shvatili, morate misliti 4 dimenzionalno.

foto: giphy

Zamislite da je poput želea, kada ga dodirnete, on se pomera. Isto se događa u vremenskim kristalima, ali velika je razlika u tome što se pomeranje događa bez ikakve energije. Vremenski kristal je poput konstantno oscilirajućeg želea na najnižem nivou energije i to je ono što ga čini potpuno novim oblikom materije, odnsno nerauvnotežene materije. Ne može da miruje.

Jao i njegov tim su sada dobili detaljni nacrt koji tačno opisuje kako napraviti i meriti svojstva vremenskog kristala pa čak i predvideti što bi trebalo da budu različite faze koje okružuju vremenske kristale, što znači da su mapirali ekvivalent čvrstih, tečnih i gasovitih faza za novi oblik materije.

foto: pixabay.com

- Ne bi li bilo super čudno da pomerate žele i ustanovite da on nekako reaguje u drugom razdoblju? - rekao je Jao.

- Ali to je suština vremenskog kristala. Imate periodičan upravljački program koji ima razdoblje “T”, ali sistem se nekako sihhronizuje tako da posmatrate da sistem oscilira s razdobljem koje je veće od “T”. - rekao je Jao.

Pod uticajem različitih magnetnih polja i laserskog pulsiranja, vremenski kristal bi promenio fazu, baš kao što se otapa kocka leda. Jaov nacrt je objavljen je u ‚‚Physical Review Letters".

Harvardov dokument o vremenskim kristalima mkožete da vidite OVDE

foto: giphy

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.