Zašto se češete po glavi kad razmišljate? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

a ni ne znate da to radite!

Zašto se češete po glavi kad razmišljate? (FOTO) (GIF)

Počnete da razmišljate pa uhvatite sebe kako se češkate, to uvek radite nesvesno ui nemate pojma zašto

Objavljeno: 16:43h

Noćas je pun Mesec! Ako želite da se obogatite, danas obavezno uradite ovo! (FOTO) (GIF)

Scena češanja po glavi dok neko razmišlja vam je itekako poznata - još od detinjstva i crtaća je povezujete sa razmišljanjem i promišljanjem. I sami to ponekad radite kad razmišljate šta treba da uradite ili kažete.

Obično je reč o situacijama u kojima treba dobro razmisliti pre nego što napravite sledeći korak, a češanje po glavi je zapravo automatski gest tela.

foto: giphy

Mozak tu situaciju u stvari tumači kao stresnu, a svaki oblik nesvesnog dodirivanja je pokušaj da sami sebe utešite i smirite, objašnjavaju psiholozi.

Automatski gestovi kao češanje glave ili masiranje vrata su spoljašnji odraz unutrašnjeg stanja čovjeka. Jedna od psiholoških teorija objašnjava da su gestovi izražaj frustracije.

Psiholozi smatraju da je većina nesvesnih gestova koji uključuju dodirivanje samog sebe u stvari želja da se čovek uteši u trenutcima nesigurnosti ili stresa. Na taj način sami sebe ohrabrujete.

foto: profimedia

Češanje glave je niz nesvesnih pokreta kojima čovek pokušava da pomogne sebi da se opusti i smanji količinu stresa, a usmereno je prema glavi jer je upravo ona izvor tog stresa.

Ljudi uče na tri načina - slušanjem, gledanjem i dodirom, a neuropsiholozi tvrde da oni koji imaju običaj da češu glavu najbolje uče putem dodira ili pokreta.

foto: giphy

Oni koji najbolje uče gledanjem, u trenucima intenzivnog razmišljanja će usmeriti svoj pogled prema nebu, a oni koji uče i pamte slušajući druge, dodirivaće uho.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: quora.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.