Šta vaš FB profil govori o vama i koji ste tip lajkača? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

šta sve lajkuješ?

Šta vaš FB profil govori o vama i koji ste tip lajkača? (FOTO) (GIF)

Spontano ga ukrašavate nespretnim igrama reči, fotkama na kojima izgledate smešno i statusima koji su začinjenisvim dnevnim emocijama

Objavljeno:

Svi smo mi jednom bili pagani! Ovaj fotograf pokazuje naše korene! (FOTO)

U 21. veku, detalje o ličnosti su dešifrovale čak i društvene mreže, čiji je predvodnik Fejsbuk. Profil korisnika Facebooka je relativno tačan prikaz i odraz autentične ličnosti, bilo zbog toga što vlasnik profila želi i u virtualnom svetu da bude dosedan sebi ili zbog toga što ne uspeva da dugo održi lažnu, idealizovanu sliku o sebi, tvrdi psiholog Sem Gosling.

Iako možda zvuči neverovatno, ispostavilo se da pri kreiranju svog javnog profila ne stvarate ružičastu sliku o sebi birajući uvek najbolje fotografije, pišući samo pomno odabrane „mudre“ misli i pažljivo birajući muziku i filmove koje ćete dodati u omiljene.

foto: giphy

Profil na Fejsbuku spontano ukrašavate nespretnim igrama reči, fotkama na kojima izgledate smešno i statusima koji su začinjeni ljutnjom, tugom, ogorčenošću i drugim dnevnim emocijama i upravo je zbog toga on autentičan odraz ličbnosti, tvrde istraživači sa Univerziteta Teksas.

Dok na Fejsbuku ležerno objavljujete fotografije, razmišljanja, novosti iz svog života i lajkujete i komentraišete postove, vaši prijatelji će stvoriti sliku o vama. Otkrijte koju biste Fejsbuk etiketu mogli dobiti, a koju ćete vi dodeliti svojim prijateljima.

foto: pixabay.com

Lajkovi otkrivaju najintimnije detalje

Osim fotografija i statusa koje objavljujete i popularni Fejsbukov „Like“ o vama govori više nego što to možete zamisliti. Lajkovi ispod fotografija, statusa,komentara i sl. otkrivaju vašu seksualnu orijentaciju, političke i religijske stavove, stupanj inteligencije, pa čak i to jeste li konzument droga ili alkohola, tvrde istraživač sa Univerziteta Kembridž.

Istraživanje je sprovedeno na 58 000 volontera. Stručnjaci su proanalizirali njihove lajkove i demografske podatke, a potom i odgovore koje su dali na psihometrijskom testu ličnosti. Ispostavilo se da se lajkovi na Fejsbuku savršeno podudaraju s podacima iz testova ličnosti.

foto: giphy

- Fejsbuk lajkovi su neverovatno dobar pokazatelj ličnosti, zaključili su stručnjaci. Na temelju lajkova u čak 93 procenta slučajeva su utvrdili pol korisnika Fejsbuka, a s 95 procenata tačnosti i njihovu rasnu pripadnost.

Ali, lajkovi otkrivaju i mnogo intimnije detalje ličnosti poput homoseksualnosti koja je kod muškaraca utvrđena sa 88, a kod žena sa 75 procenata tačnosti. Lajkovi otkrivaju i kojoj religiji pripadate (82%), koje je vaše političko opredeljenje (85%), a sa 70 procenata tačnosti i jeste li konzument alkohola i droga.

foto: pixabay.com

Tipovi osoba na fejsbuku:

1. Spikeri

„Obama je upravo pobedio na izborima!“

Spikeri uvek žele da budu na izvoru informacija i da prvi objave najnovije vesti. Neretko zbog silnog uzbuđenja ne provere istinitost vesti, zbog toga su upravo oni često krivci za pokretanje lavine glasina i dezinformacija poput one o smrti glumca Ovena Vilsona, koja se proširila upravo Fejsbukom. Ali ako je vest istinita, ovi neslužbeni izveštavači su itekako dobar izvor informacija iz prve ruke.

2. Status: reporteri

„Čekam autobus...“ , „Pijem kafu...“

Reporteri preko svog Fejsbuk profila obaveštavaju prijatelje o doslovno svemu što rade, od kako su ustali iz kreveta pa do odlaska na spavanje. Pripadate li ovoj skupini, napravite selekciju i objavljujte samo najinteresantnije.

foto: giphy

3. Blogeri

„Imao sam loš dan. Kasno sam se probudio pa sam morao bezglavo da jurim na posao, a kada sam konačno stigao ugledao sam šefa kako pomno prati ko će poslednji doći. Usledilo je jednosatno ispiranje mozga u šefovoj kancelariji. Kad sam napokon stigao kući i uvalio se u kadu, zazvonio je telefon i začuo sam besni Anin glas, tada sam shvatio da sam zaboravio na dogovor s njom.“

Od kako statusi više nisu ograničeni na stotinjak znakova, blogeri su došli na svoje. Oni nadugačko i naširoko pišu o tome kakav im je bio dan, ne shvatajući da većina Fejsbuk prijatelja nije oduševljena tom gomilom detalja.

4. Hvalisavci

„Eh, kada bi bar prestala ta kiša poslovnih ponuda kojima me ovih dana obasipaju razne kompanije.“ Hvalisavci su nametljivi i neumereni samopromotori.

U središtu svih njihovih objava su njihove sposobnosti, talenti i postignuća. Želite li da podelite uspeh s prijateljima učinite to na odmeren način.

foto: pixabay.com

5. Indigo mudraci

Oni najčešće citiraju velike misli i izreke slavnih ljudi, ili objavljuju stihove iz pesama. U oba slučaja, ne koriste svoje već tuđe reči, ali citati i stihovi koje objavljuju najčešće su odraz okolnosti u kojima se nalaze ili njihovih razmišljanja.

6. Filozofi

„Jedina stvar koju u životu ne možete kontrolisati su vaše misli.“ Filozofi su slični indigo mudracima jer i jedni i drugi statusima stvaraju auru misterije. Razlika je u tome što se filozofi ne služe samo copy / paste tehnikom prepisivanja tuđih reči, već stvaraju sopstvene izreke. Skloni su introspekciji, vole promišljanja o svom životu i da smisle nešto što zvuči apstraktno i uverljivo.

foto: giphy

7. Gunđala

Oni su izvor negativne energije, jer se njihovi statusi uvek vrte oko onoga što je u životu loše. Time pokušavaju da motivišu i druge da se žale na ono što njima smeta, bilo da se radi o saobraćajnoj gužvi ili o potezima Vlade. Neretko su njihove objave začinjene vulgarnošću da bi privukli pažnju drugih, ali reakcija je najčešće suprotna, pa njihove ljutite statuse prijatelji prestaju da lajkuju i komentraišu.

8. Samosažaljivi emotivci

„Zašto moj život mora biti tako težak?“ Kao i gunđala, i oni koji sažalijevaju sami sebe šire negativnu energiju. Oni veruju da je čitav svet protiv njih, zauzimaju obrambeni stav i traže saosećanje i podršku prijatelja. S vremena na vreme potpuno je normalno zatražiti podršku okoline, ali hronično kukanje i pisanje negativnih statusa se dugoročno neće svideti vašim prijateljima.

foto: pixabay.com

9. Zbunjivači

„Još uvijek tražim... u večnoj sam potrazi za svojim plenom.“ Njihovi su statusi vrlo nejasni, zvuče pomalo psihotično i mogu se interpretirati na više različitih načina. Zbunjujući statusi pobuđuju znatiželju radoznalih prijatelja, ali služite li se tom taktikom prečesto, dosadićete i najznatiželjnijima.

10. Komičari

„Upravo sam shvatio da se još igram lovice, a počeo sam još 1993.“ Komičari su definitivno autori najsimpatičnijih objava. Njihov pristup životu je vedar, stoga njihove statuse svi rado čitaju jer su odmak od svakodnevnog stresa i problema.

foto: giphy

I oni drugi...

Hijene - nikada ništa ne komentarišu, komuniciraju samo smajlićima

Špijuni - tu su, ali ne ostavljaju trag, ne pišu statuse, nikada ne komentarišu vaše objave i nikada ništa ne lajkuju, ali redovno sve čitaju i neretko komentarišu vaš status kada se sretnete u društvu

Petlovi - smatraju da je njihova dužnost da svim prijateljima s Fejsbuka redovno požele dobro jutro.

Gospodična i gospodin „popularni“ - imaju skoro popunjen profil, opasno se bliže brojci od 5 000 prijatelja, a sve to bez ikakvog konkretnog razloga.

foto: pixabay.com

Lajkeri - gotovo nikada ništa ne komentarišu, ali redovno, marljivo klikću „Like“

Igrači - satima sa svojim prijateljima igraju onlajn igrice i o njima diskutiraju.

Emotivci - mrze svoj život i sve u njemu pa su svi njihovi statusi obojeni mračnim tonovima.

Promoteri - šalju pozivnice za događaje ili objavljuju linkove sa svojih web stranica.

foto: giphy

Lopovi - ne lajkuju i ne dele, već redovno kradu tuđe statuse predstavljajući ih kao svoje.

Drama kraljice - statusi im neretko počinju s „Bože, ne mogu da verujem... Nadaju se da će nedorečenim objavama s katastrofičnim uvodom privući pažnju i da ćete ih pitati šta im se to dogodilo i šta nije u redu, ali kada ih pitate retko dovrše svoju priču.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.