Čemu u stvari služe linije na dlanovima? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

Retki to znaju

Čemu u stvari služe linije na dlanovima? (FOTO) (GIF)

Pogledajte dlan svoje ruke i videćete da se svaka linija nalazi na tačno određenom mestu, isto je i za linije na laktovima, kolenima i zgobovima

Objavljeno: 16:30h

Hladna voda uklanja mikrobe jednako dobro kao i vruća! (FOTO) (GIF)

Linije na dlanu ne služe samo za proricanje budućnosti. One su tu i zbog puno ozbiljnijeg razloga i njihova uloga zapravo je jako važna. Ruke i dlanovi su deo tela koji najviše koristite.

Da bi se prilagodili svemu za šta ih koristite, držanje, rastezanje, dizanje, tipkanje, pisanje, moraju stalno da menjaju svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima i čestim promenama oblika.

foto: giphy

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi zavisno od toga šta radite s rukama i dele dlan na tzv. delove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promenite njegov oblik, kada skupite šaku ili kada je raširite. Drugim rečima, kada ne biste imali te linije, koža bi nam visila s dlanova.

foto: pixabay.com

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i videćete da je svaka linija na mestu gde se dlan savija. Isto je i za linije na laktovima, kolenima, zglobovima itd. Linije koje vam drže kožu nastanu dok ste još u stomaku, oko 12. nedelje nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi od faktora kao što su rasa i genetika.

foto: giphy

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u stomaku, odnosno Daunov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, lekari u obzir uzimaju još neke faktore pre nego uspostave dijagnozu.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.