OVO POSUĐE ISPUŠTA OTRVNE MATERIJE: Svi SRBI KUVAJU iz njih, a veoma su ŠTETNE PO ZDRAVLJE, nisu samo tiganji
Evo o kom posuđu se radi, Foto: Profimedia

morate znati

OVO POSUĐE ISPUŠTA OTRVNE MATERIJE: Svi SRBI KUVAJU iz njih, a veoma su ŠTETNE PO ZDRAVLJE, nisu samo tiganji

Neki sudovi koje svakodnevno koristite za pripremu i služenje hrane, mogu biti štetne za zdravlje.

Objavljeno:

Stručnjaci su otkrili dve vrste posuđa koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Stručnjaci iz američke firme „Plumbworld“ istakli su rizike koji se često zanemaruju kod svakodnevne upotrebe određen šerpi i činija. Posledice mogu biti doprineti zdravstvenim problemima, piše „Dejli star“.

Neprijanjajuće posuđe za kuvanje

Šerpe i tiganji s neprijanjajućim premazom su praktični, ali važno je biti svestan njihovih potencijalnih zdravstvenih rizika. Kada se pregreju ili izgrebu, hemijski premaz može da ispušta otrovne materije u hranu. Ovaj premaz je obično napravljen od politetrafluoroetilena (PTFE) i može emitovati štetne gasove kada je izložen visokim temperaturama koji su u studijama na životinjama povezani s raznim zdravstvenim problemima.

Nisu samo tiganji u pitanju
Nisu samo tiganji u pitanjufoto: Profimedia

Kako biste smanjili te rizike, izbegavajte zagrevanje neprijanjajućih tiganja i šerpi na visokim temperaturama bez hrane u njima i zamenite one koji su ogrebani ili se ljušte.

Plastične posude

Plastične posude su sastavni deo svake kuhinje i neophodne su za čuvanje hrane. Međutim, određena plastika može preneti hemikalije poput bisfenola-A (BPA) i ftalata u hranu, posebno kada se zagreva. Ove hemikalije su poznati endokrini disruptori te mogu poremetiti hormonsku ravnotežu i potencijalno dovesti do razvojnih, reproduktivnih, neuroloških i imunoloških poremećaja. Kako biste izbegli ove rizike, savetuje se korišćenje staklenih ili keramičkih činija za zagrevanje hrane.

BONUS VIDEO:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso / Srbija danas / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.