NEMOJTE DA BACATE PARE NA SKUPA SREDSTVA PROTIV MRAVA: Evo od kojih PRIRODNIH STVARI koje već imate u kući ONI BEŽE
Mravi, Foto: Scott Leslie / Minden Pictures / Profimedia

savet

NEMOJTE DA BACATE PARE NA SKUPA SREDSTVA PROTIV MRAVA: Evo od kojih PRIRODNIH STVARI koje već imate u kući ONI BEŽE

Nema ništa gore od dosadnih mrava u kući kojih ne možete da se rešite, ali ovog proleća ćete ipak uspeti u tome uz pomoć ovih korisnih savet

Objavljeno:

Bliži nam se ono doba u godini kada se susrećemo sa insektima kako napolju tako i unutra, a posebno vodimo borbu sa mravima.

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kući je svakako čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane posvuda, ako je moguće, držite smeće izvan kuće, u dvorištu ili na balkonu.

Pazite i na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode. Ali ako se i pored toga pojave možete ih se otarasiti ovim sitnim, a efikasnim trikovima.

Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

Crveni mrav, Mrav, Mravi
foto: Carl Morrow / Alamy / Alamy / Profimedia

Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.

Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

Prirodni sprej koji mrze – pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promešajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

Kora od krastavca – to je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.

Stavite listiće lovora po uglovima stana gde se javljaju mravi.

Sirće je čudotvorno. Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

Soda bikarbona i šećer u prahu – ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim merama pa staviti na mesta s mravima.

Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što treba uraditi je staviti mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stil/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.