AKO OSETITE DA VAS BOLI LAKAT DESNE RUKE OVO MORATE DA ZNATE: Evo koji su mogući UZROCI I SIMPTOMI
Lakat, Foto: Printscreen/Youtube/PoliklinikaRibnjakZagreb

pažnja

AKO OSETITE DA VAS BOLI LAKAT DESNE RUKE OVO MORATE DA ZNATE: Evo koji su mogući UZROCI I SIMPTOMI

Bol u laktu desne ruke: Kako prepoznati uzroke i pronaći rešenje

Objavljeno:

Bol u laktu desne ruke može biti frustrirajući i ometati svakodnevni život. Uzroci bola mogu biti različiti, a razumevanje simptoma i mogućih rešenja može vam pomoći da povratite normalnu funkciju ruke.

Najčešći uzroci

Ova vrsta bola može nastati iz različitih izvora. Neki od najčešćih uzroka su:

Teniski lakat: Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, uzrokuje bol na spoljašnjoj strani laktova. Ovo stanje nastaje zbog preteranog naprezanja tetiva koje povezuju mišiće podlaktice i kosti laktova.

Golferski lakat: Golferski lakat, ili medijalni epikondilitis, izaziva bol na unutrašnjoj strani laktova. Bol nastaje zbog upale mišića i tetiva koji kontrolišu pokrete zglobova šake i prstiju.

Tendinitis: Tendinitis je upala ili iritacija tetive, vlaknaste strukture koja spaja mišić i kost. Tendinitis u laktu često je rezultat prekomernog korišćenja ruke ili ponavljajućih pokreta.

Burzitis: Burzitis je upala burze, male vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi između tetive i kosti. Bol u laktu zbog burzitisa obično se javlja kada se ruka koristi za podizanje tereta ili pritisak na lakat.

Nervna kompresija: Kompresija nerva u laktu, kao što je kod sindroma kubitalnog tunela, može izazvati bol, utrnulost ili slabost u ruci i šaci.

Lakat
foto: Printscreen/Youtube/ZdravljeTVzvanični kanal

Dijagnostika

Dijagnostika bola u laktu desne ruke obično počinje sa detaljnom anamnezom i fizičkim pregledom. Lekar će postaviti pitanja o simptomima, trajanju bola i aktivnostima koje ga pogoršavaju. Fizički pregled može uključivati palpaciju laktova, pregled raspona pokreta i testove snage.

U nekim slučajevima, lekar može naručiti dodatne testove, kao što su rendgenski snimci, magnetna rezonanca (MRI) ili elektromiografija (EMG), kako bi se utvrdio tačan uzrok bola.

Tretman i terapija za bol u laktu desne ruke

Lečenje zavisi od uzroka i težine simptoma. Neki od najčešćih tretmana uključuju:

Fizikalna terapija: Fizioterapeut može dizajnirati program vežbi i tretmana koji se usredsređuje na jačanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti i smanjenje bola u laktu.

Lekovi: Protivupalni lekovi, kao što su ibuprofen ili naproksen, mogu pomoći u smanjenju upale i bola u laktu. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti kortikosteroidne injekcije za brže olakšanje simptoma.

Ortopedska pomagala: Elastične trake, splintovi ili ortoze mogu pružiti dodatnu podršku laktu i smanjiti bol.

Modifikacija aktivnosti: Izbegavanje ili smanjenje aktivnosti koje izazivaju bol u laktu može biti ključno za oporavak. Ovo može uključivati promene u tehnici sporta ili ergonomiji radnog mesta.

Hirurški tretmani: U retkim slučajevima, kada konzervativni tretmani ne pružaju olakšanje, hirurška intervencija može biti potrebna za rešavanje problema.

Prevencija bola u laktu desne ruke

Prevencija uključuje redovne vežbe jačanja i istezanja, pravilnu tehniku i ergonomiju, i izbegavanje prekomernog korišćenja ruke. Takođe, uvek se obratite lekaru ako doživite bol u laktu koji traje duže od nekoliko dana ili ako bol ometa vaše svakodnevne aktivnosti.

Zaključak

Bol u laktu desne ruke može imati različite uzroke i rešenja. Prepoznavanje simptoma, pravovremeno lečenje i preventivne mere ključni su za očuvanje funkcije ruke i kvaliteta života. Ukoliko doživite bol u laktu, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć kako biste pronašli najbolji tretman za vašu situaciju.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Bol/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.