OVA STVAR PRIVLAČI ZMIJE KA VAMA POPUT MAGNETA: Džabe ih odbijate ako to radite, naći će vas SVUGDE
Zmija, Foto: Facebook/Cunninghame Furniture Recycling

pažnja

OVA STVAR PRIVLAČI ZMIJE KA VAMA POPUT MAGNETA: Džabe ih odbijate ako to radite, naći će vas SVUGDE

Istina je da zmije imaju jak njuh, koji koriste za pronalaženje pristupačnih izvora hrane. Ovo je nekoliko mirisa koji ih privlače

Objavljeno: 11:04h

Sa preko 3.000 vrsta zmija na planeti, teško je zamisliti područje na zemlji bez njih. Međutim, neki “mirisi” u vašem dvorištu mogu ih privući više od drugih. Dakle, kako tačno možete izbeći zmije i držati ih dalje od svoje kuće?Istina je da zmije imaju jak njuh, koji koriste za pronalaženje pristupačnih izvora hrane.

Ovo je nekoliko mirisa koji ih privlače.

Izmet glodara

Zmije nisu nužno zainteresovane za izvore hrane kao što su đubre ili ostaci hrane, ali njihov plen jeste. A ako privučete glodare, zmije mogu doći za njima jer su one jedan od najvećih izvora hrane za zmije.

Ako vaše dvorište ima mnogo mirisa glodara poput njihovog izmeta ili urina, to bi takođe moglo da privuče pažnju zmija, čak i ako sam glodar više nije prisutan.

Bazeni vode koje ljudi ponekad pripremaju za ptice mogu biti posebno privlačni zmijama jer su ispunjeni vodom i hladnoćom, što je upravo ono što je zmijama potrebno da ostanu hidrirane i prežive.

Vodozemci i ribe

Zmija
foto: Kurir/Z.G.

Poznato je da se zmije oportunistički hrane. U suštini, one puze okolo dok ne naiđu na svež miris ili pokret koji im često postaje izvor hrane.

Feromoni drugih zmija

Zmije mogu da osete feromone, specijalne hemikalije koje oslobađaju životinje iste vrste.

Iako se neće hraniti drugima iz svoje vrste, biće više vani. Feromoni mogu signalizovati mnoge stvari, uključujući spremnost da se pronađe partner. Mužjaci zmija mogu biti u potrazi za ženkama, posebno tokom sezone parenja.

ŠTA IH ODBIJA?

Njihovu osobinu dobrog čula mirisa možete iskoristiti korišćenjem mirisa koje oni ne vole, kao što su cimet, ulje karanfilića i eugenol. Ovo su jedini mirisi koje preporučuje Služba za inspekciju zdravlja životinja i biljaka za odbijanje zmija.

Studije su rađene na smeđoj zmiji i pokazalo se da ulje cimeta i ulje karanfilića efikasno odbijaju ovu vrstu.

Ako planirate da koristite ulje od cimeta ili karanfilića za odbijanje zmija, koristite ga na mestu kome kućni ljubimci ne mogu pristupiti.

01:59

Vladica Stanković hvata zmije

(Espreso/NS uživo/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.