KUVARICA NOVAKA ĐOKOVIĆA TVRDI DA SU SE OVOM HRANOM KOJU ON JEDE "IZLEČILI OD TUMORA": Evo šta Srbi treba da znaju
Ljubica Komlenić, Foto: Printscreeb/Instagram

OBRATITE PAŽNJU

KUVARICA NOVAKA ĐOKOVIĆA TVRDI DA SU SE OVOM HRANOM KOJU ON JEDE "IZLEČILI OD TUMORA": Evo šta Srbi treba da znaju

Ljubica Komlenić zasigurno je jedna od najuspešnijih kuvarica sa ovih prostora, a u Srbiji je fanovima Novaka Đokovića poznata kao osoba koja vodi računa o njegovoj ishrani

Objavljeno: 08:13h

Novak Đoković izbacio je crveno meso, gluten i rafinisani šećer iz ishrane, a prednosti, delotvornost i značaj ovakve ishrane nedavno je potvrdila i njegova kuvarica.

"Oduvek sam imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, poput blage verzije astme. Od sedme godine gušio sam se noću. Sa godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Dr Igor Čertojević me je kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Imali smo par tretmana i već sam osetio prve rezultate. To je bio moj prvi susret sa biofidbek terapijom".

Doktor se pobrinuo se i za fizički i mentalni deo Novakovog zdravlja i ušao u srž problema.

Novak Đoković
foto: Printscreen/Instagram/djokernole

"Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah", rekao je Novak u razgovoru sa novinarom Grajamom Besingerom.

Porodica je brinula

"Porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla", ispričao je dalje Nole.

Što se njegove dnevne rutine konzumiranja pića i hrane tiče, sve izgleda ovako:

"Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari", naveo je.

Novakova kuvarica o veganskoj ishrani

Ljubica Komlenić zasigurno je jedna od najuspešnijih kuvarica sa ovih prostora, a u Srbiji je fanovima Novaka Đokovića poznata kao osoba koja vodi računa o njegovoj ishrani. Nedavno je govorila o blagodetima jelovnika našeg najboljeg tenisera i dobrim stranama ishrane bez mesa i mesnih proizvoda.

"Ako pečemo meso na 200 stepeni, to meso dobija negativni holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Sa kulturom veganizma jako puno ljudi se izlečilo od tumora, tako da moramo svi da zastanemo i da se zapitamo šta sve stoji iza takve ishrane", objasnila je Ljubica Komlenić za "Danas".

Ljubica o glutenu

„Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način.", rekla je Ljubica za K1.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Blic žena/Milorad Milovanović/Prenela P,V,)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.