TURČIN KOJI ŽIVI U SRBIJI OTKRIO KAKO SE PRAVILNO SPREMAJU SARMA, BAKLAVA I KAFA: Sve pogrešno radimo
Turčin Tolga Alaf, Foto: Printscreen / Instagram / tolgaalaf

neverovatno

TURČIN KOJI ŽIVI U SRBIJI OTKRIO KAKO SE PRAVILNO SPREMAJU SARMA, BAKLAVA I KAFA: Sve pogrešno radimo

Mnoga jela i mnogi običaji ostali su nam u 'amet' nakon viševekovne turske vladavine na prostoru Balkana. Zbog toga su česte diskusije na temu koje jelo je naše autohtono, a koje smo 'pozajmili' od Turaka i prilagodili podneblju na kom živimo.

Objavljeno: 16:18h

Turčin Tolga Alaf, jedan od najpoznatijih frizera, koji već nekoliko godina živi i radi u Srbiji uporedio nam je popularna jela i pića i otkrio kako se sve to sprema u njegovoj rodnoj zemlji.

Tolgu, njegovu suprugu Minju i ćerkicu Minju imali ste prilike da upoznate nedavno kada su za naš portal ispričali kako je on došao u Srbiju, kako su se upoznali i zaljubili i kako danas izgleda njegov život u Srbiji.

Mi nismo mogli da ga ne pitamo kakvog su izgleda i ukusa specijalieti iz Turske, koji su veoma popularni i vekovima 'domaći' i u Srbiji.

"Volite da menjate hranu"

- Baklava je naša, ali je i vi lepo pravite, ali volite da menjate hranu. Promenili ste malo baklavu, ali i sarmu. Mi pravimo od vinove loze i mnogo je manja. Takođe je i kiselija. Uvijaju se ponekad i u kupus, ali nisu velike - objasnio je Tolga.

Sledeća komparativna analiza 'urađena' je na primeru kafe. On i Minja su nam otkrili da se u Srbiji kafa ne kuva po turskoj 'recepturi'.

Ovako se pravilno pravi turska kafa

- U Srbiji svi pogrešno prave tursku kafu. Kod nas se kuva na poptuno drugačiji način i ima potpuno drugačiji ukus. Kod nas je mnogo jača i ima mnogo više kajmaka. Mi u vodu odmah stavimo i kafu. Kafa se kuva zajedno sa vodom, pa kad jednom prokuva - sipa se. Drugi put pustimo da prokuva - pa sipamo još malo i onda kad treći put prokuva, ponovo se dospe i onda to bude prava turska kafa. I mora da se služi u malim šoljama. Pijemo kratku kafu jer je jaka - ističe.

Da li znate kako Turci spremaju sarme?
Da li znate kako Turci spremaju sarme?foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

- Kada dolaze gosti, kod nas se sprema gozba. Brzo se sa kafe prelazi na glavno jelo - dodaje.

"Volim šljivu i medovaču"

A šta se pije? I voli li Tolga rakiju?

- Prelepo, prelepo - kaže sa osmehom, pa navodi svoje omiljene vrste:

- Šljivu najviše volim, ali volim i medovaču. Kod nas se rakija pravi od smokve i grožđa i od kruške i od drveta čak - ispričao nam je turski frizer Tolga Alaf na kraju.

BONUS VIDEO:

01:43

EFEKAT LEPTIRA: Kafa u Srbiji poskupljuje zbog vremenskih neprilika

(Espreso / Žena Viktor Veličković / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.