LOŠ ZADAH MOŽE DA UKAŽE NA OZBILJNE PROBLEME: Stomatolozi upozorili koji SIMPTOMI su znak za UZBUNU
Zubar, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

pažnja

LOŠ ZADAH MOŽE DA UKAŽE NA OZBILJNE PROBLEME: Stomatolozi upozorili koji SIMPTOMI su znak za UZBUNU

Telo nekada može upozoriti na n probleme na koje posebno moramo obratiti pažnju

Objavljeno: 22:19h

Kada je u pitanju vaše zdravlje, telo često može rano upozoriti na probleme. Neke od njih ignorišemo jer ih posmatramo samo kao iritaciju sa kojom se živi. Ali prema stomatolozima, postoje neke stvari koje nikada ne biste smeli da ignorišete jer bi mogle biti znak nečeg ozbiljnijeg. Stomatološki tim Bright and Vhite upozorio je na sedam znakova na koje uvek treba da reagujete ako ih primetite u ustima.

Ovaj tim napominje da ne treba ignorisati nijedan simptom kada je oralno zdravlje u pitanju, poćevši od krvarenja desni do lošeg zadaha kao i do osetljivosti zuba, zubobolja i ranica u ustima koji mogu biti znaci upozorenja, ukazivati na ozbiljne probleme sa zdravljem zuba i koji se mogu pogoršati ako se ne leče.

Oni napominju da redovna kontrola zuba i dovoljna higijena mogu sprečiti ove simptome da ne dovedu do težih stanja.

Zubi
foto: Profimedia

Bol u vilici

Ako imate bol u vilici to može biti povezano sa sinusima, artritisom, škrgutanjem i stiskanjem zuba. Takođe ovaj simptom može ukazivati na gingivitis, bolesti desni ili na dislokaciju vilice. Pored toga može biti znak za uzbunu da je prisutan temporomandibularni poremećaj.

Krvarenje desni

Ovo je uobičajeni simpotom bolesti desni. Krvarenje je normalno tokom higijene zuba ali povremeno. Međutim, ako je ono prisutno stalno to je znak gingivitisa i može se pogoršati do parodontitisa. Bolest desni nastaje kada se bakterije, plak i kamenac nakupljajuu ustima zbog loše higijene, izazivajući upalu desni, dok se desni koje drže zube na mestu ne pokvare, što rezultira gubitkom zuba.

Loš zadah

Loš zadah ukoliko nije posledica loše higijene zuba, može biti znak upozorenja za karijes i bolesti desni. Postoji šansa da je došlo i do infekcije zuba ali u najgorem slučaju može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega i jetre.

Osetljivost zuba

Ukoliko dođe do stanjivanja, istrošenosti zubne gleđi otkrivajući zubnu gleđ i koren, to dovodi do osetljivosti zuba. To je uzrokovano agresivnm češljanjem, kiselom hranom i pićima pa čak i bulimijom. Ako su zubi osetljivi na toplo ili hladno mogu biti znak zubnih problema poput karijesa, slomljenih zuba i slično.

Zubobolja

Ukoliko imate bol koji može biti tup puls ili oštar ali intenzivan to može biti vrllo neprijatno, a uzroci su uglavnom bolesti desni, karijes, zubni apscesi, napuknuti zub, oštećeni nervi i sva ova stanja zahtevaju hitnu pažnju stomatologa.

Rane

Rane u ustima mogu da se razlikovati po težini od čireva do afti, herpesa, leukoplakije do kandidijaze. Često su uzrokovani bakterijskom ili virusnom infekcijom ili iritacijom proteza. Rane mogu biti znak i ozbiljnijeg stanja i mogu ukazivati na dijabetes dok bele ili crvene lezije mogu biti upozorenje na oralni rak. Stomatolog će kroz dijagnozu odrediti o čemu je reč kako bi blagovremeno krenuli sa tretmanom.

Labavi zubi

Labavi ili klimavi zubi kod odraslih mogu dovesti do gubitka zuba. Labav zub može ukazivati na bolesti desni ili paradontalnu bolest zbog čega kost koja podržava zub slabi i povlači se, navodi se na ovom portalu. Klimavi zubi mogu biti rani znak osteoporoze, gde kost koja drži zub postepeno slabi. Do labavog zuba mogu dovesti i neka trauma ili udar na zub.

Bonus video:

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.