LEKAR OTKRIO KAKO DA BELI HLEB UČINITE ZDRAVIJIM: Uz ovu caku ćete biti RAKETA DO LETA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok/ sammar___

morate znati!

LEKAR OTKRIO KAKO DA BELI HLEB UČINITE ZDRAVIJIM: Uz ovu caku ćete biti RAKETA DO LETA

Dr Karan Raj, hirurg i autor u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, šokirao je i zainteresovao svoje pratioce na TikToku otkrivši trik koji bi mogao da učini beli hleb zdravijim.

Objavljeno:

Dijetetičari često savetuju izbegavanje belog hleba zbog aditiva koji mogu da izazovu nagli skok šećera u krvi. Međutim, Raj tvrdi da postoji način da se smanji ovaj negativni uticaj, a to je zamrzavanje, odmrzavanje i tostiranje kriške. U svom viralnom TikTok video snimku, Raj je objasnio da ovaj proces može smanjiti glikemijski indeks belog hleba, što znači da se sporije razgrađuje, što dovodi do postepenijeg porasta šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) meri kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Hrana sa visokim GI, kao što je beli hleb, može izazvati nezdrave skokove šećera. Raj je detaljno objasnio proces smanjenja GI belog hleba korak po korak, od zamrzavanja do tostiranja. On tvrdi da ovaj proces stvara više retrogradnog skroba, koji deluje poput vlakana i koristan je za zdravlje creva.

Ljudi su oduševljeni

Ovaj trik je izazvao interesovanje i pitanja kod gledalaca, mnogi su se pitali da li bi ovaj trik mogao da im omogući da vrate beli hleb u ishranu: „Upravo mi je to trebalo“, „Ovo je odličan trik, koristim ga već neko vreme“ , „Sjajno“ , samo su neki od komentara.

Pored toga, neki gledaoci su se pitali da li će zamrzavanje, odmrzavanje i podgrevanje druge hrane kao što su testenina i pirinač imati sličan efekat. Članak objavljen u Njujorka Tajms-u podržava ideju da zamrzavanje i hlađenje testenine i pirinča mogu da ih pretvore u otporni skrob, što je povezano sa nižim nivoom šećera u krvi i drugim zdravstvenim prednostima.

Bonus video:

00:32

Goran Milošević brat Slađane Milošević prima saučešće od prijtelja

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.