RECEPT ZA ZDENKA SIR IZ 1964. GODINE: Sprema se od samo 2 sastojka, još je lepši od kupovnog
Sir, Foto: RINA

priprema

RECEPT ZA ZDENKA SIR IZ 1964. GODINE: Sprema se od samo 2 sastojka, još je lepši od kupovnog

Domaćice su pravile ovaj sir još davne 1964. godine

Objavljeno: 21:08h

U drugoj polovini prošlog veka domaćice su s ponosom pripremale raznovrsna jela kod kuće, uključujući i omiljeni sirni namaz "Zdenka". Ovaj jednostavan recept izvučen iz knjige 'Savremerna ishrana i kuvanje' iz 1964. godine pruža divan uvid u kulinarske navike tog vremena. Tokom 1960-ih, trend domaćinstva proširio se i na kuhinju, gde je sirni namaz "Zdenka" bio kao omiljeni doručak. Za razliku od praktičnosti kupovnih namaza, ovaj domaći delikates je imao posebno mesto u srcima mnogih, posebno kod onih koji vole sir.

Sir
foto: RINA

Čar ovog recepta leži u jednostavnosti, zahtevajući samo dva ključna sastojka: svež sir i otopljeni puter. Pravilo kog bi trebalo da se pridržavate je da na 100 grama svežeg sira stavite 10 grama putera. Kako je domaća "Zdenka" izuzetno ukusna, domaćice su najčešće odlučivale da odjednom naprave malo veću količinu, pa su koristile 500 grama svežeg sira i 50 grama putera, odnosno maslaca.

Priprema domaće "Zdenke" je veoma jednostavna. U šerpicu stavite 50 grama putera i otopite ga na slabijoj temperaturi ringle. Dok se maslac rastapa, ispasirajte mlad svež kravlji sir, pa kad se maslac rastopi dodajte sir u šerpicu i lagano mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. Kad smesa postane glatka skinite šerpicu sa ringle, preručite namaz u okruglu posudu, sačekajte da se stegne, pa isecite na trouglove kako bi i izgledom podsećao na onaj kupovni.

Čuvanje sirnog namaza u zatvorenoj posudi u frižideru sprečava da se domaća "Zdenka" osuši, piše 24 sata.hr. Trajna privlačnost ovog starinskog recepta služi kao podsetnik na prošlo vreme kada je veština domaćinstva obuhvatala srce kuće - kuhinju. Dok kulinarski trendovi nastavljaju da se razvijaju, jednostavnost i šarm ovog domaćeg sirnog namaza iz 1960-ih ostaje vredno blago, pružajući ukus nostalgije sa svakim divnim zalogajem.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.