AKO STE VEĆ DUŽE VREME SAMI OVO JE ONO ŠTO MORATE DA ZNATE: Evo gde leži NAJVEĆI PROBLEM u pronalaženju partnera
Ljubav, Foto: Profimedia

pažnja

AKO STE VEĆ DUŽE VREME SAMI OVO JE ONO ŠTO MORATE DA ZNATE: Evo gde leži NAJVEĆI PROBLEM u pronalaženju partnera

Razlozi mogu biti mnogo dublji nego što to mi mislimo

Objavljeno:

U današnje vreme kada postoji toliko sajtova i aplikacija za upoznavanje čini se da nikad lakše nije bilo pronaći partnera i ljubav. Međutim, situacija je kako se čini upravo suprotna. Mnogo više je i muškaraca i žena koji su sami i koji imaju problem da pronađu partnera.

Saveti psihologa

Kako je objasnila psiholog dr Liza Fajerstoun ljubav je dinamična i zahteva akciju da bi uspela. - Iako je dobar osećaj biti voljen od strane nekog drugog, svako od nas zaista može da oseti samo svoja osećanja ljubavi prema drugoj osobi, a ne osećanja te osobe prema nama. Da bismo se povezali i održali emocije u sebi, moramo da preduzmemo određene radnje. U suprotnom, možda živimo u fantaziji - rekla je ona za portal Psychalive.

Prema rečima stručnjaka mnogi ljudi imaju strahove od intimnosti kojih nisu ni svesni. Svako od nas ima sliku u glavi kako treba da izgleda partner njihovih snova, iako su svesni da je to fantazija. I vrlo često smo netolerantni kada se taj san ne ispuni u realnosti.

Ljubav
foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

- Najveća prepreka pronalaženju i održavanju ljubavne veze često smo mi. Moramo da saznamo zašto u suštini odbijamo ljubav. Ovo najčešće ima korene u našem detinjstvu i odnosu koji smo imali sa roditeljima. Ako smo odrasli osećajući se odbačenim, možda smatramo da ne zaslužujemo ljubav i podsvesno odbijamo da se zbližimo sa drugom osobom. Možda ne osećamo da zaista možemo da verujemo partneru ili da se oslonimo na njega, što za posledicu ima stvaranje distance. Jednom rečju, ako smo se u detinjstvu osećali kritikovani ili ogorčeni, možda ćemo imati problema sa osećanjem samopouzdanja ili vrednosti u našim odnosima - pojasnio je dr Robert Fajrston.

Prema njegovim rečima pre svega moramo da postanemo svesni sopsvenih starih, ukorenjenih obrazaca i odbrane, kako bismo to prevazišli. Ovaj proces uključuje četiri koraka:

Naučite razliku između kritike od kažnjavajućih i destruktivnih stavova koje ste imali ranije u životu.

Odbacite nepoželjne osobine svojih roditelja koje vidite kod sebe

Odbacite odbrambene reakcije koje ste imali kao dete jer vam više ničemu ne služe

Učite o sebi, formirajte zdrav odnos prema sopstvenim vrednostima kako biste postali svesni da kao i svi drugi i vi zaslužujete ljubav.

Kako da ljubav traje?

Postoje brojni razlozi zbog koji ljubav i nestaje. Da biste to izbegli, prema savetu dr Fajrstona pre svega treba da se odbacite svoje fantazije jer je to vaša odbrana od ljubavi. Ovo su koraci kako da vaša ljubav potraje što duže:

Budite ljubazni - pronađite čak i najmanje načine da uspostavite kontakt i pokažete naklonost i privlačnost svom partneru.

Usporite i budite prisutni - odvojite vreme da zaista razgovarate i slušate svog partnera.

Uspostavite kontakt očima - zvuči jednostavno, ali često zaboravljamo da samo pogledamo svog partnera.

Probajte nešto staro - odvojite vreme i nemojte prestati da radite aktivnosti koje ste voleli da radite zajedno.

Probati nešto novo - nemojte samo upadati u rutinu. Nastavite da predlažete nove aktivnosti i budite otvoreni za one koje vaš partner predlaže.

Prekini rutinu - ako radite istu stvar stalno gasite uzbuđenje i strast, zato budite otvoreni da prekinete navike i napravite prostor za spontanost.

Izbegavajte pasivnost i kontrolu - težite ravnopravnoj razmeni ideja. Preuzmite odgovornost za svoje postupke i ne pokušavajte da kontrolišete partnera.

Budite svesni svog kritičnog unutrašnjeg glasa - svi imamo unutrašnjeg neprijatelja koji kritikuje sebe i partnera, te podriva naše odnose.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.