EVO NA KOLIKO STEPENI SE PEKU PITE, A NA KOLIKO PECIVA: Jedino tako će biti DOBRO PEČENO i neće da zagori
Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

savet

EVO NA KOLIKO STEPENI SE PEKU PITE, A NA KOLIKO PECIVA: Jedino tako će biti DOBRO PEČENO i neće da zagori

Ono što je najbitnije je to da se sve pite, kao i različita peciva, peku u zagrejanoj rerni

Objavljeno:

Pita se pravi od kora, kupovnih ili domaćih, kao i raznih nadeva, a može da bude slana ili slatka. Prva saznanja o pitama datiraju još iz vremena drevnog Egipta i antičke Grčke, a kasnije su ih Rimljani doneli u Evropu. Svaka zemlja je prilagođavala recept svojim običajima i hrani, pa zato danas postoji puno različitih načina za njenu pripremu.

Na internetu možete da pronađete recept za pitu po vašoj želji, ali u njima ne piše uvek na kojoj se temperaturi peku. Kao i svako jelo i određene vrste pita se peku na različitoj temperaturi, a i vreme se razlikuje u zavisnosti da li koristite kore ili testo.

Pita
foto: Printscreen/ Youtube / Lako je kuvati

Ono što je najbitnije je to da se sve pite, kao i različita peciva, peku u zagrejanoj rerni. Takođe, ako vidite da pita tokom pečenja može da zagori, pokrijte je vlažnim papirom za pečenje ili alu folijom, kako bi se i unutrašnjost ispekla.

Ako pečete pecivo, izaberite višu temperaturu oko 200-250°C, ali i ovo zavisi od vrste peciva. Ona se brže suše na manjim temperaturama i gube na ukusu. Na 240°C se peče pita koja u sebi sadrži kvasac i to oko 45 minuta, a za onu sa gotovim korama vam je potrebno 30 minuta na temperaturi od 220°C. Ako pravite pitu sa lisnatim testom pecite je na 220°C oko 30-45 minuta.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.