NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN DA PROVERITE DA LI JE JAJE KOJE STE KUPILI SVEŽE: Ovaj PROST TRIK su koristile naše BAKE
Trik kako da prepoznate da li su jaja sveža, Foto: Printscreen

trik

NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN DA PROVERITE DA LI JE JAJE KOJE STE KUPILI SVEŽE: Ovaj PROST TRIK su koristile naše BAKE

Kada nešto spremamo s jajima, uvek postoji rizik da upropastimo jelo, tako što ćemo u njega slučajno staviti pokvareno jaje. Ipak, postoje neki trikovi koji pomažu da se otkrije da li je ono sveže ili ne.

Objavljeno:

Metoda uranjanja u vodu

Najbolji način da prepoznate da li je jaje sveže je metoda uranjanja u vodu. Jaja polažemo u šerpu u koju smo sipali vodu do nivoa koji je barem dvostruko viši od visine jaja.

Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu reč je o veoma svežim jajima. Jaja koja se pomalo dižu od dna nisu najsvežija, no svakako su još uvek sigurna za konzumiranje.

Jaja koja plutaju su pokvarena i ne bi trebalo da se konzumiraju. Razlog plutanja jaja je vazduh. Naime, ljuska jaja je porozna i dopušta ulazak vazduha i izlazak vlage. Zbog toga se smanjuje volumen samog jaja, a raste udeo vazdušne komore i jaje počinje da pluta, piše Miss7Zdrava.

Kod starijih jaja belance je retko, a žumance lako puca

Da li je jaje sveže najbolje ćete proveriti ako ga stavite u vodu
Da li je jaje sveže najbolje ćete proveriti ako ga stavite u vodufoto: printscreen/ youtube/ Jelena Bekvalac

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizuelno proceniti njegovu svežinu. Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belance. No, kako vreme prolazi, belance jaja postaje prozirno i gubi viskoznost, a membrana žumanca sve više slabi i na kraju lako puca.

Za ove promene zaslužno je nekoliko hemijskih reakcija. U prvom redu dolazi do promene pH vrednosti jaja, odnosno jaje postaje više alkalno. Proteini belanaca u kiseloj sredini čvrsto se drže zajedno i dovoljno su jaki da prelamaju svetlost, tako da belance vizuelno izgleda zamućena.

Kako raste pH tako slabi proteinska veza, a belance se sve više razilazi i čini prozirnim. U toj situaciji dolazi do promene i u žumancu.

Žumance prima vodu iz belanca čime slabi njegova membrana i čitava struktura. Starije jaje, ali koje je još uvek bezbedno za konzumiranje, razliće se u tiganju i nećete uspeti da dobijete lepi oblik kod, na primer, prženja jaja „na oko“.

Starija jaja će i kod kuvanja imati nepravilan oblik. Međutim, ipak postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se nakon kuvanja lakše oljuštiti.

BONUS VIDEO:

07:37

KOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA DRUGI DAN USKRSA? Gastroenterolog otkrio koje su OPASNOSTI PO ZDRAVLJE ako preteramo za praznik

(Espreso / City magazine / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.