LEKAR OBJANSIO KAKO PRAVILNO DA IZVADITE KRPELJA: Dobro obratite PAŽNJU na svaku reč, oprezno sa malim NAPASTIMA
Ilustracija, Foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

morate znati!

LEKAR OBJANSIO KAKO PRAVILNO DA IZVADITE KRPELJA: Dobro obratite PAŽNJU na svaku reč, oprezno sa malim NAPASTIMA

Ako se pojavi otok ili neka druga promena na koži, na mesto ujeda treba staviti antialergijski lek

Objavljeno:

Boravak u prirodi, posebno među niskim rastinjem, povezan je sa rizikom od mogućeg kontakta sa krpeljima. Za aktivnost krpelja neophodna je povoljna temperatura i vlažnost vazduha, pa imaju izraženu sezonsku aktivnost. Najbrojniji su u proleće i rano leto, a mogu se naći i u ranu jesen, u zavisnosti od klimatskih i ekoloških uslova.

Od bolesti koje prenose krpelji najčešće su lajmska borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a ređe tularemija, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza, erlihioza, što je uvjetovano prirodnim staništem vektora - krpelji sa povoljnim uslovi za njihovu reprodukciju, pa se javljaju samo u endemskim područjima.

Krpelji se nalaze na listovima i granama žbunja, niskog rastinja visine do jednog metra, u šikarama, uglavnom u prizemnom sloju šuma. Najčešće se zaraze kada se hrane šumskim životinjama i glodarima, a svojim ubodom mogu preneti zarazu i na čoveka, ako se nađu u svom prirodnom okruženju. Osobe koje, profesionalno ili rekreativno, često borave u prirodi u područjima prirodnih žarišta krpelja, kao što su šumari, šumski radnici, vojnici, planinari, lovci, planinari, turisti itd. spadaju u rizičnu grupu izloženu krpeljima.

Krpelj
foto: Printscreen Youtube/Elta HD

Kako pravilno ukloniti krpelje sa kože

Osobe koje primete krpelja zakačenog za telo treba da ga uklone čistim rukama i dezinfikovanom pincetom, tako što će insekt lagano uzeti u predelu glave, tj. što bliže koži i izvlači se nežnim, ravnomernim izvlačenjem iz kože bez ikakvog uvrtanja, vodeći računa da se izvuče ceo insekt, bez oštećenja kože i bez upotrebe ulja, leda ili drugih preparata.

Ako se ne može ukloniti glava ili usni organi insekta, pokušajte da ga izvučete pincetom bez oštećenja kože, a ako ne uspete, obratite se odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi. Važno je pregledati mesto ugriza, dezinfikovati ga i još jednom proveriti da li je sve skinuto sa kože.

Ako se pojavi otok ili neka druga promena na koži, na mesto ujeda treba staviti antialergijski lek. Antimikrobnu zaštitu nakon ujeda krpelja obično određuje nadležni lekar na osnovu pratećih simptoma. Nijedan drugi način uklanjanja krpelja se ne preporučuje, a posebno metode spaljivanja šibicom, drobljenje krpelja, premazivanje kremom, mastima ili uljima, jer su neefikasne i često kontraproduktivne i opasne po zdravlje.

Zaštitite se od krpelja

Preporučene mjere lične zaštite koje objavljuje HZJZ su: – Obucite odgovarajuću odeću i obuću za boravak u prirodi (duge rukave, noge uvučene u čarape, zatvorene cipele).

– Izbegavajte odeću tamne boje (na kojoj je krpelj teže uočljiv) i materijale poput vune i flanela, jer se krpelji mogu lakše zakačiti za nju.

– Hodajte obeleženim stazama.

– Izbegavajte puzanje kroz žbunje, ležanje na zemlji i postavljanje odeće na žbunje i zemlju.

- Nanesite repelente (za odbijanje krpelja) na gole i izloženije delove tela i eventualno na odeću (koristite ih prema uputstvima proizvođača - proverite uputstva na proizvodu!).

– Po povratku iz prirode presvucite se i pažljivo pregledajte celo telo (uz pomoć ogledala ili druge osobe da pregledate nevidljive delove tela). Vremena za to obično ima dovoljno, jer krpelj nakon što je sleteo na domaćina, dugo (nekoliko sati) „šeta“ tražeći odgovarajuće mesto za ugriz.

- Proverite da li imate krpelja na koži ili odeći kako biste ih što pre uklonili, a posebno pretražite delove tela sa delikatnijom kožom (iza uha, potiljka, prepona, grudi, pazuha, područje iza kolena, pupak...).

- Kod dece se krpelj često nalazi na glavi - jer je dete nisko i više se igra u travi nego odrasli, pa je lakše "pokupiti" krpelja glavom ili gornjim delom tela.

– Istuširajte se po povratku iz prirode.

Bonus video:

02:16

ODGOVOR JE KOD NJIH, UVEREN SAM! Advokat smatra da je nestanak male Danke povezan sa OVIM LJUDIMA: Ne znate čemu su oni skloni

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.