NAŠ HIRURG OTKRIO DA LI ŽENE SA SILIKONIMA SMEJU DA DOJE: Ovo niste NI PRETPOSTAVLJALI, doktor otkrio sve u detalj
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok-shalomjackieandtheuthers

morate znati!

NAŠ HIRURG OTKRIO DA LI ŽENE SA SILIKONIMA SMEJU DA DOJE: Ovo niste NI PRETPOSTAVLJALI, doktor otkrio sve u detalj

Dr Nenad Stepić objasnio je sve zablude o ugradnji implantata.

Objavljeno:

U eri preterivanja, veličina grudi često može biti uzrok nezadovoljstva. Međutim, gde je granica i ko treba da kaže da je ona prekoračena te da implant nije estetski prihvatljiv? Da li hirurg treba da odbije ugradnju prevelikih implanata? Prof. dr Nenad Stepić, specijalista palstične, rekonstrktivne i estetske hirurgije u RTS Ordinaciji objasnio činjice vezane za estetsku hirurgiju.

"Svaki ozbiljan hirurg plastičar treba da odbije, zato što mi odluku o veličini ugrađenih implantata donosimo nakon pregleda pacijenata, nakon nekih specifičnih merenja i na osnovu tih antropometrijskih mera dajemo sugestije u kom rangu mogu da idu volumeni implantata", objasnio je dr Nenad Stepić.

Prema njegovim rečima, želje pacijentkinje treba da se poštuju, ali ako su one ekstremno velike, najpre joj treba predočiti sve nedostatke estetskih konsekvenci takve hirurgije, kao i kakve sve zdravstvene probleme mogu proizvesti veliki implantati.

Mogu li žene koje su ugradile implante u grudi da doje?

Profesor Stepić naglašava da je potpuna zabluda da žene koje imaju implante ne mogu da doje dete.

"Neću da kažem neistina, ali je verovatno posledica ovakvog razmišljanja podatak da ukoliko se urade preveliki implantati, tkivo dojke se rasteže, izvodni kanali mlečne žlezde se rastežu. Ako zamislite te izvodne kanale kao jedno gumeno crevo, kada ga istegnete, vi mu smanjujete volumen, apsolutno će biti otežano dojenje”, precizirao je hirurg i dodao da ako se stavi preveliki implantat iznad mišića, može doći do otežanog dojenja.

Silikoni, Implanti, Silikonske grudi, Plastična operacija, Plastična hirurgija
foto: Profimedia

Da li će žena koja ima implantate teže otkriti rak dojke?

Kao zvaničan podatak dr Stepić ističe to da osobe sa ugrađenim implantatima u nešto manjem procentu obolevaju od karcinoma dojke.

"Postoje razne teorije, ali nijedna nije sto posto tačna. Ja ću reći jednu svoju, uslovno rečeno teoriju, nije teorija, već jedno moje zapažanje, a to je da ukoliko imate malu dojku, malo žlezdanog tkiva, ono je obično postavljeno iza same areole, iza same bradavice i prilikom svakog tuširanja samopregledom dojke, vi ćete to samo preleteti. Kada raširite žlezdu, koliko god da je mala, preko implantata vi ćete prilikom svakog tuširanja, samopregledom svaku kvržicu napipati i mislim da je to razlog što se žene ranije javljaju lekaru@, naveo je profesor Stepić.

Koliko traju implanti?

Budući da se sve mlađe žene odlučuju za uvećanje grudi, veoma je važno znati koliki je vek implanata, piše RTS.

"Nakon perioda laktacije i trudnoće, zbog velikog uvećanja samog žlezdanog tkiva, a posle regresije u veličini same žlezde, ostaje višak kože, a još ako su pre toga ugrađeni implanti i dojke bile velike, i nakon perioda dojenja može zaostati opuštenost dojki, višak kože i tako dalje, onda je indikovano, iz estetskih razloga, zameniti takve implantate”, objasnio je hirurg prof. dr Stepić.

Od čega može da pukne implant?

Implanti najčešće pucaju usled neke traume poput saobraćajne nesreće, nekog jakog udarca. Kada su u pitanju oblici implanta, treba odlučiti između okruglog i anatomskog. Nakon operacije uvećanja, prvi utisak pacijentkinja sa umerenim željama je da su dojke veće nego što su one želele.

"To je jedan veliki šok u prvom trenutku, ali već do skidanja konaca, 14. dana, one se naviknu, otoci malo spadnu. Implantati su napravljeni sa gotovo sličnim silikonskim gelom iznutra, razlikuju se po svojoj površini i proizvođači idu od mikro teksturiranih preko sitno teksturiranih", navodi doktor.

Što se tiče oblika implantata, postoje okrugli i anatomski. Mana kod anatomskog je što može da se okrene i da dovede do toga da se dojka deformiše. Postoje podaci da u malom procentu, određeni implantati, odnosno, grubo teksturirani (hrapavi) mogu uzrokovati i jednu vrstu karcinoma limfnih žlezda. Ovi implantati se više ne koriste u Srbiji, Australiji i Americi, ali se koriste u nekim zemljama.

Da li žene u Srbiji biraju umerene implantate? Prema rečima dr Stepića, žene u Srbiji sve više biraju implante umerene veličine.

"Kada sam počeo da se bavim privatnom praksom, u to vreme, mislim da je prosečna veličina implantata u Srbiji, iznosila blizu 400 kubika”, rekao je doktor i dodao da je najčešća veličina sada oko 300-350 kubika, odnosno "trojka".

Kako je objasnio, prvih mesec dana dozvoljeno je spavanje samo na leđima, spavanje na stomaku je dozvoljeno tek nakon devet meseci, a na strani nakon mesec i po dana. Za to vreme se nose specijalni elastični brushalteri koji ne dozvoljavaju pomeranje implantata.

Bonus video:

16:15

POPODNEVNI DNEVNIK 31.03.2024

(Espreso/Mondo/T.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.