SVEŠTENIK OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA AKO SE OMRSITE OVOM HRANOM TOKOM USKRŠNJEG POSTA: Ovo je ključno da znate
Hrana, Foto: Espreso

pažnja

SVEŠTENIK OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA AKO SE OMRSITE OVOM HRANOM TOKOM USKRŠNJEG POSTA: Ovo je ključno da znate

Na pitanje šta kada se omrsimo slučajno, otac Radoslav kaže da je "slučajnost samo slučajnost", i da treba samo nastaviti dalje sa postom

Objavljeno:

Iako je u pitanju praksa koja je prisutna već dugo u našem narodu, oko posta i dalje postoji puno nedoumica. Post traje gotovo 7 nedelja, tačnije ukupno 48 dana, što nekima predostavlja dugačak period i veliki izazov, te se često odlučuju da poste samo prvu i/ili poslednju sedmicu Vaskršnjeg posta. Kakav je stav sveštenika prema takvoj praksi, otkriva starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici otac Radoslav Savović:

"Post je put. Kad krenete na more u Grčku, ne dođete do Skoplja pa se vratite u Beograd, nego morate da produžite dalje da biste stigli. Post je put, znači od početka posta pa do praznika. Neki ljudi gledaju na post kao da je to teško. Ne kažem da je lako, ali je malo stvar i vežbe. Ako ste duže u veri i praktikujete sve postove, onda vam to lakše pada. Uverenja sam da oni koji ne poste nikako, pa poste tu prvu nedelju, njima teže pada tih 5-6 dana nego ceo post onima koji poste sva četiri posta preko cele godine", otkriva otac Radoslav za Lepu i srećnu.

Na pitanje šta kada se omrsimo slučajno, otac Radoslav kaže da je "slučajnost samo slučajnost", i da treba samo nastaviti dalje sa postom.

Crkva, Post
foto: RINA

"To je samo jedna određena vrsta hrane koja se jede u jednom periodu. Znamo kuda nas vodi, kuda idemo, čemu nas uči ovaj post. Pogrešne su pretpostavke o postu, ljudi misle da je to nešto nemoguće. Kako da budeš bez mrsne hrane 7 nedelja? Naravno da je sve moguće, samo je potrebna dobra volja. Uvek ima malo krize, to je obično negde sredinom posta, a neki put je uopšte i nema. Dolazak želje za parčetom sira ili nekom mrvicom mrsne hrane je samo opomena da ne podležete tom iskušenju, a iskušenja mogu da budu i mnogo teža i gora nego što je to da li ćemo se omrsiti u dane kad je post", objašnjava sveštenik i ističe kako je post hranom samo "sredstvo" koji nam pomaže da postanemo jači i izborimo se sa većim iskušenjima, a da je prava suština - uzdržanje, ne samo u jelu, već i u životu,a pre svega se misli na loše misli i dela.

"Suština je uzdržanje, bilo da je hrana posna ili mrsna, ne treba se prejedati ni posnom hranom. Kakav je post ako pojedeš 2 kg posne hrane? Koliko puta se desi da čovek jede i zna da je sit, a nastavlja da jede po inerciji... To je pogrešno. Kako se treba uzdržavati od prejedanja, tako je suština posta i uzdržavanje od loših misli i dela, smirivanje strasti i žudnji koje nemaju veze sa hranom", savetuje otac Radoslav.

Hrana za koju mislimo da je posna a niije

Veoma je važno da pročitate deklaraciju, jer i mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla - kazein. Ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi dobili sjaj i hrskavost.

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

U većina bombona nije posna jer takođe sadrži supstance životinjskog porekla. Iako se mislilo da su gumene bombone posne, ispostavilo se da nisu jer se želatin dobija kuvanjem životinjske kože, vezivnoga tkiva ili kosti životinja, često svinja ili krava.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

02:28

EVO KAKO MIRKA VASILJEVIĆ PROVODI VELIKI PETAK I USKRS: Imam veliku porodicu, a doručak i ručak NIKAD NISU NA ISTOM MESTU

(Espreso/Blic žena/Lepa i srećna/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.