SRPSKI PSIHIJATAR OTKRIO KADA LEKOVI ZA SMIRENJE DOVODE DO SRČANOG ZASTOJA: U najgorem slučaju dolazi do SMRTI
Psihijatar, Foto: Printscreen/RTS

pažnja

SRPSKI PSIHIJATAR OTKRIO KADA LEKOVI ZA SMIRENJE DOVODE DO SRČANOG ZASTOJA: U najgorem slučaju dolazi do SMRTI

Benzodiazepini kao grupa lekova imaju adiktivna svojstva i mogu da dovedu do razvijanja i psihološke i telesne zavisnosti

Objavljeno:

Sve više mladih koristi lekove za smirenje bez lekarskog nadzora. Godišnje u Srbiji se popije 7 miliona kutija ovih lekova. U kombinaciji sa alkoholom mogu da budu I kobni u tinejdžerskom uzrastu. Zašto mladi posežu sa sredstvima za smirenje i alkoholom? Psihijatar Svetlisav Mitrović za K1 TV ističe da se unazad 20-ak godina, zajedno sa kolegama, bori sa ovim sve više rastućim problemom.

"Kod svake četrvte, pete osobe koja je uzimala supstance otkrije se podatak da je dolazilo do zloupotrebe lekova na svoju ruku, među kojima spadaju i benzodiazepini različitih vrsta. Ta zloupotreba često zamenjuje neku drugu supstancu kada je nemaju. To više nije retkost da se vidi u praksi", objasnio je dr Mitrović i naveo neke od lekova koji se često kod mladih zloupotrebljavaju. To su: bromazepam, bensedin, lorazepam, ksanaks koji je u poslednje vreme najdominantniji.

Dodaje da su različiti razlozi zašto to mladi ljudi rade.

"Neki od njih osećaju napetost i uznemirenost, pa na taj način pokušavaju da je ublaže. Imaju psihološke probleme. Neki od njih vole da kombinuju različite supstance. Ako uzimaju stimulišuće supstance, poput amfitamina, onda uzimaju sedative koji ‘spuštaju’ to dejstvo. Ili su čuli da će lekovi da im olakšaju tegobe. Time se ne igra", objasnio je psihijatar.

Neželjeni efekti

Lekovi
foto: Profimedia

Benzodiazepini kao grupa lekova imaju adiktivna svojstva i mogu da dovedu do razvijanja i psihološke i telesne zavisnosti. Ne radi se o naivnim stvarima.

Sandra Panajotović ističe da osoba koja redovno uzima benzodiazepine ima potrebu da uzme novu dozu leka. Bezbedno je uzimanje svega nekoliko sedmica kada bi trebalo lekar da ih obustavi iz upotrebi ili proceni nastavak lečenja. Naglim prestankom može da se stvori rizik od nastanka epilepsije.

"Ukoliko se uzimaju sa alkoholom, doći će do otežanog disanja i rada srca. Može da dođe do srčanog zastoja u najgorem scenariju i do smrti. Ukoliko je osoba predhodno lečila depresiju, ne savetuje se upotreba benzodiazepina jer mogu da se vrate suicidalne misli", objasnila je Sandra iz Farmaceutske komore Srbije i napomenula da nabavka ovih lekova može da se ostvari u putem tzv. "sivih kanala" - putem Interneta.

Takođe i povremeno uzimanje lekova za smirenje može da stvori zavisnost, istakao je za kraj psihijatar dr Svetlisav Mitrović i dodao da upravo ovi lekovi mogu da izazovu "rupe u sećanju" i probleme sa koncetracijom ukoliko se uzimaju na svoju ruku.

09:08

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo

(Espreso/Najžena/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.