STARINSKI RECEPT ZA POSNU ČOKOLADNU TORTU SA DŽEMOM: Sočna poslastica koju ćete jesti i kad prođe POST
Čokoladna posna torta, Foto: Printscreen/youtube/Moja mala kuhinja

mmm, preukusno!

STARINSKI RECEPT ZA POSNU ČOKOLADNU TORTU SA DŽEMOM: Sočna poslastica koju ćete jesti i kad prođe POST

Posna čokoladna torta je dezert za kojim ćete žudeti tokom posta, a uživanje u ovoj čokoladnoj fantaziji je u potpunosti dozvoljeno

Objavljeno:

U posnoj čoko torti se ne koriste ni jaja ni mleko, punjena je džemom i prelivena čokoladom, pa je sočna i kremasta, zaista stvorena za uživanje. Evo kako se pravi posna čokoladna torta sa džemom! Probajte i posnu plazma tortu koja se sprema za 20 minuta!

Sastojci:

300 ml nezaslađenog sojinog mleka

1 kašika fino mlevenih čia semenki

1 kašika limunovog soka

1 kašičica instant kafe u prahu

2 kašičice ekstrakta vanile

150g biljnog putera

3 kašike meda

175 g šećera

35 g kakao praha

300 g brašna

1 prašak za pecivo

Za preliv

200 g crne čokolade

biljna pavlaka za kuvanje

1 kašika meda

Za fil

90 g biljnog putera

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika nezaslađenog sojinog mleka

2 1⁄2 kašike kakaoa, prosejanog

180 g šećera u prahu, prosejanog

4-8 kašika amareto likera

6 kašika džema od crnih trešanja

Recept za posnu čokoladnu tortu sa džemom

Zagrejte rernu

Za posnu čokoladnu tortu sa džemom zagrejte rernu na 160°C. Obložite kalup za torte papirom za pečenje. U velikoj činiji umutite sojino mleko, čiju, limunov sok, kafu u prahu, vanilu, otopljeni biljni puter i med. Ostavite po strani 5 minuta. Prosejte šećer, kakao i brašno u veliku činiju. Sipajte mokru mešavinu, umutite dok ne postane glatka, pa kašikom sipajte u pripremljen pleh, i izravnajte površinu. Pecite 45 minuta, a zatim pokrijte folijom i pecite 25-30 minuta, dok patišpanj ne bude pečen i čačkalica ne bude čista. Prebacite na rešetku da se ohladi sat vremena, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite preliv

Za preliv, stavite sve sastojke u činiju postavljenu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Povremeno mešajte dok se ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite negde na hladnom dok ne počne da se steže - to može potrajati nekoliko sati. Da biste ga brže ohladili, stavite posudu u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Mešajte svaki minut, ali pazite da ne postane previše čvrsto.

Isecite patišpanje

Za krem, koristite električni mikser da umutite namaz dok ne pobledi. Umutite vanilu i sojino mleko da se sjedine. Dodajte kakao i šećer u prahu, pa umutite dok smesa ne postane bleda i pahuljasta. Isecite patišpanje za tortu, tako što ćete oštrim nožem iseći ohlađeni patišpanj na 3 sloja. Prelijte isečenu stranu svakog sloja sa 1-2 kašike amareta.

Premažite tortu

Gornji i srednji sloj premažite sa polovinom puter kreme, pa u svaki dodajte polovinu džema, razmazujući tanko do oko 1 cm od ivice. Složite slojeve torte. Upotrebite nož za premazivanje preliva preko torte. Ostavite tortu na hladnom mestu nekoliko sati dok ne bude dovoljno čvrsta za sečenje. Uživajte u posnoj čokoladnoj torti sa džemom!

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/stvarukusa/L.S./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.