NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Turski kolač "kunefe" - sočan i jeftin po receptu iz stare sveske
Turski kolač "kunefe", Foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

vrhunsko

NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Turski kolač "kunefe" - sočan i jeftin po receptu iz stare sveske

Turski kolač "kunefe" je najlepša poslastica koja osvaja na prvi zalogaj jer je sočan i jeftin, a pravi se po receptu iz stare sveske

Objavljeno:
N J

Iako je tek početak radne nedelje, vaši najmiliji sigurno razmišljaju šta ćete im spremati za vikend.

Kao što očekuju da im spremite nešto dobro za ručak, ne očekuju ništa manje i od poslastice.

Ukoliko postite tu je za vas jedno vrhunsko jelo - hilandarske makarone koje monasi redovno prave u danima posta, a toliko je kremasto i jeftino da ne može da se poželi ništa bolje.

Ono što je tu sada za vas jeste jedan turski kolač "kunefe" - nešto božanstveno, ne može da se opiše rečima. Ne treba ni da se sumnja jer kada su u pitanju njihove domaćice znamo da kidaju kao i naše.

Voda i šećer u činiji za turski kolač 'kunefe'
Voda i šećer u činiji za turski kolač "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Svi sastojci sa receptom:

koštunjavo voće - seckani, za posipanje (bademi, orasi ili pistaći)

kadaif - 250 grama (sirov)

Premazivanje tepsije maslacem
Premazivanje tepsije maslacemfoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

sok od limuna - 2 kašike

mocarela - 300 grama

voda - 300 mililitara

Kadaig u tepsiji
Kadaig u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

maslac - 100 grama

šećer - 300 grama

Priprema:

Prvo se pravi sirup od šećera, soka od limuna i vode.

Kada ga spremite, odtavite da se ohladi.

Mocarela preko kadaifa
Mocarela preko kadaifafoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Zatim maslac otopite u posudi za pečenje. Kadaif se deli tako što ga trljate dlanovima, kako bi vazduh ušao između.

Pola kadaifa stavite preko istopljenog maslaca.

Prelivanje turskog kolača 'kunefe'
Prelivanje turskog kolača "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Pritiskajte tako da upije maslac.

Mocarela se iseče na tračice i stavlja se preko.

Na samom kraju se stavlja preostali kadaif. Blago se pritisne i peče se u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko pola sata.

Mora da dobije zlatkasto-braon boju.

Koštunjavo voće preko turskog kolača 'kunefe'
Koštunjavo voće preko turskog kolača "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Kada se ispeče prelijte ga sa ohlađenim sirupom. Nekoliko minuta mešajte dok skroz ne upije sirup.

Preko stavite koštunjavo voće i poslužite dok je vruć.

Uživajte u ovakvom kolaču Turkinja koji ostavlja bez reči.

Bonus video:

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.