SRPSKI ONKOLOG ZAREPASTIO ISTINOM O RAKU KEJT MIDLTON: AGRESIVAN je i METASTAZIČAN, 50 posto je šanse da...
Dr Kovčin, Foto: Prinstcreen/Youtube/ K1 Televizija

važno

SRPSKI ONKOLOG ZAREPASTIO ISTINOM O RAKU KEJT MIDLTON: AGRESIVAN je i METASTAZIČAN, 50 posto je šanse da...

Onkolog dr Vladimir Končin predpostavlja da je Kejt Midlton najverovatnije imala tumor koji su lekari u potpunosti odstranili, upravo iz razloga jer se priča o preventivnoj hemioterapiji

Objavljeno: 07:57h

I nakon što je u petak princeza od Velsa, Kejt Midlton, u emotivnoj video poruci otkrila da ima rak i da je trenutno da preventivnoj terapiji, javnost ne jenjava. I dalje se, kao i pre otkrivanja bolesti, vode polemike oko njenog zdravstevnog stanja. Na Internetu kruže razne glasine i teorije zavere, a sada se postavlja pitanje da li princeza uopšte ima rak I da li je uopšte živa.

Postavljaju se pitanja da li je video autentičan ili je proizvod veštačke inteligencije? Postoji li u medicini preventivna hemioterapija? Šta još krije Kensingtonska palata? Odgovore na ova pitanja za K1 TV pokušao je da da onkolog dr Vladimir Kovčin.

"Logično bi mi bilo u onoj teoriji zavere, da lek već postoji, ako postoji verovatno bi se lečila sa tim lekom i niko ne bi morao da zna da ima karcinom i to bi sve prošlo bez senzacija. Ali, najverovatnije je da je tačna vest i da se ona leči. Najverovatnije je I da je prošla hiruršku intervenciju, čim se priča o tzv. preventivnoj hemioterapiji", dao je svoje mišljenje dr Konvčin, a zatim se detalnije osvrnuo na terapiju.

Kralj Čarls III, Kralj Čarls, kejt midlton, Sara Ferguson, rak, kancer
foto: EPA-EFE ETTORE FERRARI, EPA-EFE/NEIL HALL, EPA-EFE AARON CHOWN POOL

Podsetimo, princeza je imala operaciju abdomena. Onkolog dr Vladimir Končin predpostavlja da je Kejt Midlton najverovatnije imala tumor koji su lekari u potpunosti odstranili, upravo iz razloga jer se priča o preventivnoj hemioterapiji. Dodaje je da je taj izraz potpuno pogrešan.

"Postoji takozvana adjuvantna postoperativna hemioterapija, ali ona nije preventivna. To je deo lečenja koji ima za cilj da uništi cirkulišuće maligne ćelije koje ima svaki tumor koji je agresivan. Ta adjuvantna terapija nije uvek efikasna I ne može uvek da spreči nastanak metastaza posle izvesnog vremana. Kod digestivnih karcinom to je otprilike 50%. Preventivna hemioterapija u suštini ne postoji, postoji nastavak lečenja posle operacije", objasnio je onkolog Vladimir Kovčin.

Posle koliko vremena se ide na hemioterapiju?

Doktor inistira na počinjaju hemioterapije što pre posle operacije. Do osam nedelja je, prema njegovom mišljenju i iskustvu, najprihvatljiviji period da se nastavi lečenje.

"Hemioterapija najčešće traje do šest meseci. To su otprilike šest ili osam ciklusa hemioterapije", dodao je doktor, a zatim se osvrnuo na jedan od posledica hemipoterapije, a to je opadanje kose.

"Ne mora kosa da opada. Mnogi onkološki lekovi danas ne dovode do opadanja kose", ističe doktor.

Ko je su nuspojave hemioterapije?

"Najčešće neželjeno dejstvo hemioterapije je na krvnu sliku. Utiču na stvaranje krvi u koštanoj srži i oštećuju matične ćelije koje stvaraju krvi i dolazi do pada belih krvnih zrnaca, anemije. Oni mogu lako da se kontrolišu i leče. Mogu da se jave i druga neželjana dejstava: od mučnina do povraćanja, zatim neuropatija, kardiološki problemi.Između ostalog i imuni sistem se urušava", objasnio je dr Končin za kraj.

05:40

KAKO SE DOBIJA RAK GRLIĆA MATERICE! Zakić otkrila: Ne nastaje preko noći, potrebno je 5 do 10 godina da bi nastao

(Espreso zabava/MONDO/T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.